Вие сте тук: НачалоизбраниНовиниУченици ще оценяват работата на министър Кунева през следващата година

Ученици ще оценяват работата на министър Кунева през следващата година

5 юли 2016 г., София

 

По време на провелата се днес Кръгла маса на тема „Образованието като фактор за националната сигурност”, ученици от 9-ти клас на 2 СОУ „Акад. Емилиян Станев” връчиха бележник на ‹ученик› Кунева, акцентирайки върху очакванията им към Министерство на образованието и науката и в частност към позицията Министър на образованието. Сред изброените 10 учебни предмети-цели бяха: Държавни образователни стандарти, Креативно мислене, Мотивационни умения, Работа с ученическите парламенти, Развитие на дуалното образование, Етичен кодекс, Комуникационни умения, Въведение в световното образование (сравнително образование), Дистанционна форма на обучение за 11-ти и 12-ти клас, Повече ваканции.

 

Евгения Щерева и Сузана Петрова от 9-ти клас на 2 СОУ „Акад. Емилиян Станев” изказаха своите препоръки към нещата, които трябва да бъдат променени в училищното ежедневие. Сред тях са липсата на гъвкавост на училищната система, която не предполага дистанционна форма на обучение (в 11-ти и 12-ти клас), както и възможност за избор на предмети, които да бъдат изучавани по-обстойно при наличие на добри резултати и интерес от страна на учениците. Те акцентираха върху необходимостта от персонализация и кариерен план за развитие. „Трябва да се преустанови грубото отношение между родители, учители и ученици” – допълниха ученичките, споделяйки недостатъчната популярност на Етичния кодекс, регламентиращ тези отношения в учебните заведения сред учениците.

 

В отговор на техните идеи и препоръки, г-жа Янка Такева подкрепи идеята за индивидуален избор на предмети и сподели, че дистанционното обучение е подходящо за колежите и децата с увреждания, тъй като, освен образователна, училището притежавата и социализираща функция.

 

Целта на Кръглата маса бе да изясни недостатъците на образователната система у нас, както и възможностите и приоритетите пред българското образование, да покаже гледните точки и усилията на всички заинтересовани страни и участници в образователния процес – държава, управляващи органи и институции, учители, родители и ученици.

 

Бизнесът настоява за активиране на дуалното образование

 

Участие в Кръглата маса взеха още Светлан Данев, управител на ИНТЕГРАЛ – образователни програми, който сподели, че кариерното ориентиране трябва да започне още в 7-ми клас. Той се обърна към присъстващите в залата ученици с думите: „Скъпи деца, ваше право е да поискате от образованието да бъде интересно”. Необходима промяна в Кодекса на труда и Закона за социалното осигуряване, които в този си вид не дават възможност за прилагане на дуалното образование от страна на бизнеса към настоящия момент, тъй като могат да се наемат на работа или стаж лица над 16 годишна възраст. „Необходимо е съгласуване на Закона за училищното образование и работата на МОН в тази посока с останалите министерства и институции” – допълни г-н Данев.


Даниела Иванова, финансов и изпълнителен директор на МК „Д-р Щерев” очерта позитивите, които има дуалното професионално обучение с оглед на бъдещото кариерно развитие на подрастващите. „Ние, представителите на бизнеса, сме заинтересованите лица, при които идват учениците, след завършване на образованието с蔬 – заяви г-жа Иванова. Тя допълни още, че дуалната образователна форма (или чиракуване, както я наричат в Австрия и други държави), от една страна, дава сертификати на учениците за знания и умения в конкретна сфера, а от друга страна, ги въвежда в работната (фирмената) култура и атмосфера и ги подкрепя при наличие на нездравословна домашна или социална среда.

 

Модератор на Кръглата маса беше Гергана Раковска, председател на Фондация на бизнеса за образованието и Директор на Националния борд на сертифицираните кариерни консултанти в България. Кръглата маса беше инициирана и организирана от списание и клуб Business Lady, с официалното партньорство на Синдиката на Българските учители (СБУ). Партньори на събитието бяха още Банка ДСК и Интеграл – образователни програми.

 

Медийни партньори на събитието са ИА Фокус, ИА Кросс, радио Витоша, b2bmedia.bg и други.


За допълнителна информация, моля свържете се с нас на:
+359 886 849 452, Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. , Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Списание Business Lady е единствено по рода си двумесечно информационно издание с бизнес насоченост и дамска аудитория. Това е списанието на всяка уважаваща себе си съвременна работеща жена. Изданието има редица осъществени проекти (освен печатния си и он-лайн формат) – Business Lady Club, Годишни награди на сп. Business lady (2012, 2013, 2014, 2015, 2016), Годишни награди за благотворителност и КСО „Златно сърце” (2014, 2015), Годишни награди „Компания на годината” (2014, 2015), Благотворителен бал за борба с рака на гърдата (2013, 2014), Икономически форуми (2016), Кръгла маса за насърчаване на женското предприемачество (2016), Социални кампании, Диамантено парти и др.

Revive-1