Автомобилните гуми дават сигурност и комфорт на пътя

Георги Крумов е собственик и управител на „Примекс” ЕООД, специализирано в продажба на всякакви видове и размери гуми за леки, товарни автомобили и селскостопанска техника. Роден е през 1971 г. в Нови пазар. Икономист по образование. Изключително предприемчив бизнесмен с нюх към добрата сделка. Притежава редица качества, типични за успешния мениджър - контрол над всяка ситуация, уважение към служителите, стремеж към модернизиране. 

 

Г-н Крумов е спортна натура, води природосъобразен и здравословен начин на живот. Не пие кафе и не пуши цигари. Спортува всяка сутрин, а фитнесът и тенисът на корт са сред любимите му спортни занимания. Харесва бързите коли, има Порше. Живее в Шумен, но всяка седмица пътува до София, разбира се по бизнес. Има афинитет към красотата и високата класа. Има дъщеря, тийнейджърка.


„Примекс” ЕООД е една от най-големите компании за внос и продажба на гуми в страната с изградени собствени центрове в градовете София, Варна, Бургас, Шумен, Добрич, Русе, Велико Търново, както и силно развита мрежа от дистрибутори. Комапнията е официален представител на Good year, Pirelli, Michelin, Dunlop, Hankook, Vredestein, Apollo, Matador, Kleber, Мentor, Aeolus, Petlas и Тrelleborg. Отлично е развила снабдяването със специализирани гуми индустриални, селскостопански и фирми с товарен транспорт като се доказва като най-надеждният техен партньор. Разполага със собствено производство, студен регенерат на гуми за товарни автомобили по технология от консорциума на Марангони. Непрекъснато внедрява нови технологии и ефективно оперира в интегрирана система за управление на процесите. „Примекс” ЕООД е член на Асоциацията на вносителите и търговците на гуми, удостоверена с международен сертификат по качество ISO 9001:2000.


Г-н Крумов, кога и как решихте, че искате да се занимавате с внос и продажба на едни от най-известните марки гуми в света? По-скоро случайност, бизнес нюх, афинитет към гумите или от всичко по много?


Всъщност, вземайки от въпроса ви, наистина беше случайност. Но, същевременно, важи и максимата <да бъдеш на точното място в точното време>. Още като студент се занимавах с внос и продажба на автомобили. Междувременно, на база на установени вече контакти, стартирах и внос и продажба на гуми, което впоследствие се превърна в основен бизнес за мен.


Какво е необходимо, за да прерастне една търговска фирма в най-големият вносител на автомобилни гуми в страната?


Правилното определение тук е постоянство, в комплект с хъс и желание за постигане на резултати. Примекс е преминала през всички етапи от развитието на един бизнес в България. Защото, за последните 15-16 години, бизнес средата у нас страшно много се промени, страната претърпя редица икономически процеси. Но през цялото това време ни крепеше единствено постоянството и желанието да бъдем първи в това, което правим.


В „Примекс” работят близо 200 служители. Как се управлява такъв огромен човешки капацитет? И как успявате да мотивирате служителите си за оптималното постигане на корпоративните цели?


За компания от този ранг, от съществено значение е наличието на точна и ясна структура. Още повече, че ние не сме се зародили като компания от 200 човека, а като фирма с едни-двама служители и постепенно растяхме с темповете на бизнеса. В тази връзка, поетапно изграждахме структурата на компанията така, че тя да бъде адекватна на пазара във всеки един момент. Имам предвид, да посреща обема от работа, който компанията поема. Важно е всеки служител да знае мястото си, да има точни и ясно изразени задължения и функции. Трябва да знае и познава в детайли своята част от работния процес.


По отношение на втората част от въпроса, се оказва, че да мотивираш хората в България е доста сложна задача. Така, както изграждаме бизнеса си, така изграждаме и хората, които са част от екипа, натоварен с развитието и израстването на компанията. Тук отново имаме точни и ясни правила, знае се от кого какво се изисква и какво би получил той в замяна на свършената работа. Разбира се, мотивацията няма само количествени измерители. Всяко постижение и малък успех на компанията мотивира допълнително екипа. Гордо мога да заявя, че във високия и средния мениджърски състав текучеството в Примекс е почти нулево. Хората постъпват при нас, обучават се, развиват се паралелно с фирмата и остават при нас. Именно това е основният ни успех и причина да правим нещата както трябва, за да бъдем наистина добри и успешни на пазара.


Важно ли е за един успешен мениджър да може да се доверява на 100%, според Вас? И в този ред на мисли, кой е най-довереният Ви човек?


Без доверие не може да се изгради и най-вече да се развива един успешен бизнес. Идва момент, в който всеки правещ бизнес трябва да излезе от личния модел. Защото, до един обем в бизнеса, това работи – да можеш да правиш всичко сам, да има наблюдение върху целия работен процес. След това е необходимо да се обърнеш и да въведеш правилните корпоративни правила, да дадеш шанс на хората си да покажат на какво са способни или по друг начин казано – да им се довериш. Доверието обаче има определени измерения: делегираш права, но само след като си се убедил, че човекът насщера има точната представа какво се очаква от него, как трябва да си свърши работата и не на последно място да осъзнава тези права, т.е. да носи отговорност. От съществено значение е правото на взимане на решение от страна на служителя. Дори, понякога, според мен да не е взето най-правилното решение, за мен е важно отново да дам подкрепата си, защото иначе рискувам следващия път да не се вземе никакво решение.


Освен внос и продажба на гуми, „Примекс” предлага и качествено сервизно обслужване. Как еволюира смяната на гума през последните няколко десетилетия?


Определено се наблюдава сериозно развитие. Преди няколко години, хората се интересуваха само от това да си купят гуми, да имат нещо на колата си, с което тя да може да се движи. Но с течение на времето, българинът претърпя развитие и в това отношение и стана много информиран. Нашите клиенти също доста израстнаха. Българинът обича страшно много колата си, той я приема като част от семейството си и в този ред на мисли, иска най-доброто за нея (смее се). Затова, ние се стремим винаги да предлагаме най-високо ниво услуги, съобразени с потребностите и изискванията на клиентите.


Нашата философия е, че ние не предлагаме просто гуми, защото всички гуми са кръгли и черни. Ние искаме, освен гуми, да ви продадем всичко, което съпътства това гумата да даде максимума си. Бих искал да вметна, че техническите спецификации дори за монтажа и последващата експлоатация на една гума са от ключово значение, за да може тя даде своя максимум.


По отношение на лошото качество и състояние на пътната мрежа у нас, Примекс първи анонсираха на българския пазар марка гуми, които са с вечна гаранция. Т.е., независимо от причината за повредата (дори да сте влезли в дупка), производителят на гумите признава гаранцията. Тази марка определено се предпочита от шофьори, които често нараняват гумите си и смело мога да кажа, че производителят удържа на думата си и досега сме признали всяка повреда на върната гума, стига да не е вандалство (рязане или др.).


Промениха ли се изискванията и потребностите на клиентите/шофьорите за изминалите 15 години, от както съществува „Примекс” и ако да – в каква посока?


Определено да. Ние вече коментирахме в предходен въпрос. Имаше периоди на втора употреба гуми, периоди на по-ниско качество на гумите и т.н. В нашите центрове, клиентите идват с едни изисквания и предпочитания към определен клас гуми, но почти винаги си купуват по-високия клас. Еволюцията аз мога да определя като разбиране на един основен момент: гумите означават сигурност. Имаше периоди, в които хората се интересуваха от това гумите да бъдат красиви, докато сега осъзнават колко е важно да имат здрави гуми и че това е свързано с тяхната сигурност и комфорт на пътя.


Бихте ли разяснили пред нашите читатели разликите в гумите от различните класове? Колко класа гуми се предлагат на българския пазар, какво е характерно за всеки един от тях и как да разберем кой е най-подходящият клас за нашия автомобил?


Дълбока тема... От м. ноември 2012 г. официално навлезе т. нар. етикиране на гумите от страна на производителите и вносителите на гуми в България. Всеки от тях беше длъжен да даде основните данни за гумите, които предлага така, че потребителите да ги разпознава. Това беше в следствие на европейска директива, каквито важат за доста от продуктите, предлагащи се в страните от ЕС. Производителят е длъжен да изнася основните параметри на гумите, които са шум, поведение върху вода и енергийност – това са трите най-основни параметъра на гумата, така че потребителят да има информация за това.


Гумите винаги са се класифицирали в три нива, в три класа, които определят преди всичко ценовото им измерение – Premium, Middle и Budget. А, за да разберете кои са най-подходящите гуми да вашия автомобил, ще трябва да се доверите на човека, който ви ги продава. Това е и основният постулат, към който аз ежедневно апелирам в компанията: на първо място нашето обслужване е свързано с това да разберем от какво точно има нужда клиентът. Хората имат страшно различни потребности и изисквания към гумите на своя автомобил, някои шофират по-интензивно, други – по-спортно, трети – търсят по-голяма сигурност. Няма как да предложим адекватната и най-подходяща гума, ако не познаваме нуждите на клиентите си. Това е и апел към всички, които правят бизнес в сектора – нека дават пълната и вярна информация за гумите на своите клиенти, нека не ги заблуждават и предоставят грешна информация, защото носят отговорност за техния живот, а и за всеки, който се вози в съответния автомобил. Аз заставам лично зад всеки клиент, който сме консултирали в решението за закупуване на определен клас гуми. И съм готов да го посрещна след време и да чуя неговото мнение по отношение на препоръчаните от нас гуми.


Инвестирате страшно много в модернизиране на бизнеса си, като напр. във внедряване на нови модули за ERP-системата. По какъв начин помага това за просперитета на „Примекс” и защо, според Вас, толкова малка част от българските компании съзнават ползата и правят реинвестиция в бизнеса си?


Толкова по-жалко за тях, ако не го правят. Компании, които не инвестират и реинвестират в различни софтуерни решения, подходящи за техния бизнес или вече не съществуват или не са на необходимото ниво. Разполагайки с един модерен и адекватен софтуер, ние можем не само да предложим най-доброто на нашите клиенти, да бъдем готови с цялата необходима базова информация, но и да спестим от времето им на обслужване. Също така, бихме могли да управляваме по-бързо и качествено процесите вътре в компанията, да следим развитието и мотивацията на служителите си и т.н. Ако работата без една съвременна ERP-система към момента е възможна, то в следващите няколко години вече няма да е така – не само ще губим ценно време, но и няма да бъдем конкурентоспособни.


Работите и с тясно специализирани сектори, „Примекс” е на първо място по отношение на партньорства със земеделски производители. Къде е фокусът – бизнес или крайни потребители?


За да работиш със селските стопани и да разбираш техните нужди и потребности, трябва наистина да си голям професионалист. Това е един строго специализиран пазар, който предполага на първо място да си винаги близо до тях, за да можеш да предложиш адекватни продукти. Не напразно сме №1 в този сектор, защото нашият бизнес профил е насочен именно в тази посока. Отново ще повторя – ние не предлагаме просто гуми. За нас е от ключово значение решението, което ще предложим на човек, който прави бизнес с гумите да бъде строго индивидуално и обосновано. Ние познаваме всеки наш бизнес клиент, знаем какви са неговите потребности и ежедневие, познаваме начина, по който той експлоатира гумите и затова сме сигурни в решението, което му предлагаме.


Поддържате европейски стандарти на обслужване на клиентите. Какво означава това?


Що се касае до Европейската страна на въпроса, мога да кажа, че България отдавна предлага продажба и сервиз на гуми на европейско ниво. Не случайно, от както влязохме в ЕС, у нас няма нито една чужда компания, която да предлага внос, продажба и сервиз на гуми. Фирмите, които оперират на нашия пазар са достатъчно конкурентоспособни и като ниво на обслужване, и като качество на предлаганите продукти.


Как виждате развитието на пазара на гуми в следващите 5-10 години? Какви са тенденциите?


В отговора си ще обхвана развитието на автомобилния транспорт и автомобила изобщо. Сами виждате, че този сектор е особено динамичен. Компаниите се надпреварват кой да анонсира на пазара автомобил с най-високи качества и предлагани удобства. Това важи и за всички продукти и аксесоари, свързани с автомобилите.


В макроикономически аспект, правещите бизнес у нас трябва да се стремят към оптимизиране на разходите си. Това е и нашето отношение спрямо корпоративните ни клиенти. Стремим се да оптимизираме разходите им по цялостното обслужване и закупуване на гуми. Що се отнася до крайните потребители, производството на гуми върви в посока екология, олекотяване, намаляване на разхода на гориво и енергия. Общо взето, нашият бизнес (производството, вноса, продажбата и сервиза на гуми) ще следва тенденциите в този сектор от развитието на пазара.


Разбира се, и в този бизнес отрасъл кризата даде своите негативи. В момента, в който до България само достигаха слухове, че се задава сериозен икономически проблем, ние направихме подробен анализ на българския пазар в сектора и разгледахме кризата като възможност. Като доказателство за това, мога да спомена, че за последните 3 години (откакто кризата е и у нас), Примекс отчита ежегоден ръст на продажбите. Факт е, че улиците са задръстени от автомобили, но също така е факт и че се наблюдава спад на потреблението на гуми от 2008 г. насам. И въпреки това, нашата компания успя да увеличи пазарния си дял. Убеден съм и смятам, че Примекс винаги ще бъде една крачка пред желанията и потребностите на пазара и на клиентите. Нашата цел е днес да можем да им предложим това, което ще поискат утре...

 

Какво е мнението Ви за гумите втора употреба?


Това за нас е анатема. Няма такова понятие <гуми втора употреба>. Не бих искал да ви занимавам с купищата техническа информация, съпровождащи всяка гума. Ще спомена само няколко неща. На първо място, тази гума някой я е свалил от употреба. Знаете, че гумите втора ръка идват от Европа, където хората много добре преценяват кое става и кое не става за употреба. Сами разбирате, че те не биха изхвърлили нещо, ако могат да го използват още известно време. А какво правим ние – използваме гума, която не носи сигурност за нас и нашите близки. Тези гуми не носят нищо – нито сигурност, нито поведение, а какво остава за всички останали параметри, като поведение върху вода, енергия и т.н....


Какви са бъдещите приоритети на компанията? И какви цели си поставяте за настоящата 2013 година? А в по-дългосрочен план?


През тази година, акцентът ни ще бъде пазарът. В изминалите години направихме сериозни инвестиции в материална и техническа база. Тази година също ще бъде белязана от икономически проблеми, затова ще инвестираме в това да бъдем по-близо до нашите клиенти, за да можем да задържим пазарните си позиции, а и дори да ги увеличим.


Как държавата може да бъде полезна на сектора, в който оперирате? Споменахме в предварителния разговор за категоризация на сервизите, за гаранция на сервизното обслужване...


Гледайки към Европа и стремейки се към европейско качество и ниво на обслужване в нашия сектор, в другите европейски страни съществува категоризация на сервизите. Т.е. сервизът има одобрението от браншова или държавна организация, в която той е категоризиран, че може да извършва съответния вид услуга. Защото, колкото и просто да изглежда някой да развие едната и да монтира другата гума, това е свързано с вашата сигурност и предполага наличието на редица технически умения. И ако сервизът не притежава ценз, няма сертификат и одобрение на теоритичните и практическите си възможности, то вие поверявате живота си в ръцете на хора, за чиито възможности нямате никакви гаранции. Всичко това като решение и като действия е под юрисдикцията на Министерството на транспорта.


И в заключение – кои са основните неща, които всеки шофьор (категория В) трябва да знае за гумите на автомобила?


Гумите трябва да са адекватни за сезона (летни – за лятото, зимни – за зимата), да имат дълбочина на протектора (нормален профил), да имат необходимото налягане (предписано количество въздух в тях). Най-големият бич за гумите е температурата и ултра виолетовите лъчи. И когато гумите се движат с по-ниско налягане от необходимото, те имат по-висока температура, което е страхотен проблем за тяхната експлоатация и поведение на пътя, и за вашата сигурност. За всичко останало можете да се доверите на нас!

Интервю на Даниела Илиева

Снимки: Party News