Print this page

Цената на петрола Brent се стабилизира днес в очакване на данни за нивото на запасите в САЩ

Юлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта се понижи с 9 цента - до $66,18 за барел. При затварянето на пазара вчера котировките отбелязаха спад с 54 цента - до $66,27 за барел, информира Bloomberg.

 

Контрактите за американския еталон WTI с доставка пред юни на електронните търгове на нюйоркската борса (NYMEX) нараснаха сутринта с 9 цента - до $59,52 за барел. Вчерашните сесии приключиха с поевтиняване на котировките с 26 цента до $59,43 за барел.

 

По оценка на експерти, запасите от петрол в САЩ за миналата седмица са се намалили с 2 млн. барела. Официалните данните се очакват утре след обед.

 

Независимо от очакваното понижение, нивото на запасите от суровината остават на равнище, което е високо спрямо търсенето в момента. От друга страна цените може би са достигнали своето дъно, но пазарът ще бъде колеблив докато не се видят реални сигнали за намаление на добива в САЩ, отбелязват наблюдатели.

 

Съгласно прогноза на Goldman Sachs Group Inc., петролът сорт Brent ще се търгува в диапазона около 55 долара за барел в близките 5 години. Експертите допускат, че в дългосрочна перспектива котировките могат да паднат още, доколкото компаниите полагат големи усиля да подобрят ефективността и производителността на дейността си.