ЕЦБ запазиха основната си лихва без промяна

Президентът на централната банка Марио Драги остава оптимист за икономическото възстановяване на еврозоната

 

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна основния си лихвен процент, като президентът на институцията Марио Драги остава оптимист за икономическото възстановяване на еврозоната през тази година, пише Bloomberg.

 

Основния лихвен процент за рефинансиране е на ниво от 0,5 на сто, след като през изминалия месец стойността бе понижна с 0,25 процентни пункта. 57 от 59-те анкетирани от Bloomberg експерти очакваха запазване на основната лихва, като единствено икономистите от Morgan Stanley & Co. and IHS Global Insight прогнозираха понижение.

 

"Реториката на Драги е спокойна, което потвърждава, че ЕЦБ е готова да действа и по-нататък, ако е необходимо", казва Марко Вали, главен икономист за еврозоната в UniCredit Global Research в Милано.

 

Междувременно Комитетът по паричната политика на Английската централна банка (АЦБ) също запази основния лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5%, като стойността му не е променяна вече повече от 4 години – от март 2009 г.

 

Срещата на върха на АЦБ бе последната за гуверньора на банката Мървин Кинг, който ще предаде щафетата на наследника си Марк Карни през юли.

 

"Вниманието ще се съсредоточи върху това дали признаците за възстановяване на икономиката на страната са истински", коментира Филип Шоу, главен икономист на Investec.

 

"Разбира се, съществуват ясни положителни сигнали за икономиката на страната, като само тази седмица и трите основни PMI индекса бяха над пхисологическото ниво от 50 пункта за първи път от април миналата година", добави още той.