Вие сте тук: Начало

Българският икономист Владимир Баланов завоюва своя територия в Тихия океан

Българското външно министерство е отказало да приеме дарение под формата на остров в Тихия океан с площ 27 хил. кв. км. и прилежаща към него икономическа зона от 200 мили.


Предложението е дошло от Владимир Баланов – икономист, юрист и бизнесмен. През май миналата година той разбира от интернет, че в резултат на изригването на вулкана Моновай, на около 1000 км. от брега на Нова Зеландия, се е образувал плаващ остров от пемза. Според Баланов, в международното право съществува вакуум при такива случаи и образуванията са ничия собственост, докато не бъдат предявени претенции към тях.


Така той организира експедиция, която тръгва от Аржентина и през юни 2013 г. поставя вимпел на своята офшорна компания ("Ван Меппел Инк.") на острова. В началото на тази година той успява да защити правото си на собственост върху 27-те хиляди кв. км. в Тихия Океан, оценени, по думите му на повече от 5 трилиона долара.


Идеята на предприемача е чрез дарението на острова България да се сдобие с изключителна икономическа зона в Тихия океан. „Той има една 3-километрова зона. Другата, която е икономическата зонa, е 200 мили или това са приблизително 780 кв. км.площ. Акваторията на Черно море е едва около 480“, посочва Баланов.


Държавното ведомство е изпратило отказ с мотивите, че формированието не е точно локализирано, а се движи. Баланов възнамерява да използва острова за добив на инертни материали, ако Президентството и Министерски съвет също отхвърлят предложението му.

Revive-1