Вие сте тук: Начало

Втора годишна среща на БФБЛ с посланиците

Добрата бизнес среда, иновациите и сътрудничеството са в основата на реализирането на пълния потенциал на България, стана ясно по време на дискусията

 

София, 24 април 2017 г.

 

Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) проведе по-рано днес станалата вече традиционна годишна среща между отговорния бизнес, държавните институции и чуждестранните посланици, акредитирани в София. Дискусията с мото „Потенциалът на България – практически подход към икономически партньорства” се състоя с подкрепата на министерството на външните работи и в партньорство с австрийското посолство. Участие във второто издание на инициативата на БФБЛ взеха министърът на външните работи Ради Найденов, директорът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, председателят на БФБЛ Ираван Хира и австрийският посланик в София Н.Пр. Роланд Хаузер.

 

„Възможностите за успех пред България са повече от рисковете”, заяви в изказването си външният министър Ради Найденов и добави, че последователното и стабилно развитие на страната е особено необходимо по отношение на привличането на инвеститори. Той подчерта успешното прилагане на финансовите инструменти за подкрепа, които са алтернатива на грантовите схеми от ЕС, и акцентира върху консенсуса в България за присъединяването към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) – сертификат за качество на реформите във всички сектори на социално-икономическия живот на страната.

 

„България има огромен потенциал да развива икономическите си партньорства, но за това са нужни нейните собствени усилия. Чуждестранните инвеститори търсят политическа стабилност и предвидимост, прозрачност и отчетност на услугите, предлагани от държавната администрация, законова рамка, която гарантира инвестициите, честна конкуренция”, подчерта посланик Роланд Хаузер.

 

В дискусията, модерирана от Максим Бехар, член на УС на БФБЛ, се включиха представители на водещи компании от общността на БФБЛ. Активно участие взеха и посланици и ръководители в дипломатическите мисии на 23 страни – Алжир, Аржентина, Бразилия, Великобритания, Германия, Гърция, Индия, Ирландия, Испания, Казахстан, Република Корея, Румъния, Русия, САЩ, Словакия, Турция, Украйна, Унгария, Франция, Холандия, Чехия, Швейцария, Япония, както и представители на неправителствения сектор.

 

Втората годишна среща на БФБЛ с посланиците имаше за цел да предостави платформа за открит диалог между отговорните компании, високопоставени дипломати от основните и потенциалните икономически партньори на страната и членове на правителството по политиките и мерките, които ще допринесат за напредъка и просперитета на България.

 

Сред акцентите в дискусията бяха стъпките за подобряване на бизнес средата, намаляване на административната тежест за бизнеса, гарантиране на върховенството на правото, реформите в съдебната система и образованието, насърчаването на иновациите и предприемачеството.

 

Участниците в дискусията се обединиха около идеята, че стимулирането на партньорствата във всички сфери – между компаниите, между отделните държави и между всички заинтересовани страни, са стабилна основа за дългосрочен успех на всяко начинание.

Revive-1