Отегчени в работа и съсипани от рутината – поискайте допълнително обучение, повишение или в крайна сметка напуснете

В днешно време все повече хора гледат на себе си през призмата на кариерата. За тях важат максимите: "Аз работя, следователно съм" или "Аз съм това, което работя".

 

Всъщност подобно отъждествяване с професията не звучи никак налудничаво, ако се вземе предвид, че прекарваме минимум по осем, а понякога и повече часове в офиса сред колеги, които по стечение на обстоятелствата опознаваме по-добре и от най-близките си. За добро или лошо нашата работа заема голям дял от живота ни и това как се чувстваме на нея може да повлияе сериозно върху начина, по който се възприемаме не само като професионалисти, но и като хора.

 

Затова и напускането на работа за мнозина е истинска лудост, особено днес. Процесът не е лесен, а и пазарната обстановка определено не помага. От всички географски посоки се говори за съкращения, свиване на пазара на труда, понижаване на заплатите, жестока конкуренция между нарастващ брой кандидати за едно работно място. Част от мозъка ни знае, че можем да постигнем повече, търси предизвикателствата и ни пуска електронни сигнали да действаме. Другата обаче е изпълнена с недоверие и несигурност и ни кара да се будим в 2 часа през нощта, облени в студена пот.

 

Решението се усложнява допълнително, ако в уравнението са намесени семейство, плащане на кредити, болни родители и възраст, на която повечето ни връстници са намерили професията на живота си. Как тогава да познаем точното време за промяна и започване на нова кариера? И как да реагираме?

 

Всеки преминава през спадове, лоши дни, тежки седмици, в които сякаш нищо не ни интересува и не се изисква от нас да даваме най-доброто от себе си. Понякога тези периоди отминават, но друг път седмиците се превръщат в месеци, а месеците - в години.

 

Първият сигурен знак, че нещата не вървят, е дълбокото неудовлетворение, с което се будим рано сутрин. Ако чувствате, че все по-трудно оставяте дома си, за да отидете на работа, и особено ако усещате, че сте загубили желанието за растеж, започнете да биете камбаната на промяната.

 

Това обаче не означава задължително, че трябва да смените компанията, в която работите. Проблемът може да се реши, като преразгледате досегашната си роля и отговорности в нея. Поговорете с прекия си ръководител за възможността да посещавате обучения по ваш избор за повишаване на познанията ви или смяна на настоящата ви длъжност.

 

Едва след като опитате тези варианти за вътрешнофирмена преквалификация и се убедите, че не помагат, тогава можете да помислите за по-радикална стъпка.

 

От друга страна ако сте стигнали дотам, че ходенето на работа застрашава физическото или психическото ви здраве, взаимоотношенията със семейството и приятелите ви или изяжда прекалено голямо парче от личното ви време, което не сте склонни да пожертвате, тогава задължително трябва да потърсите промяна, казва пред сп. Forbes Сара Сътън Фел.

 

Не горете мостовете след себе си

 

Каквото и да решите в крайна сметка, не забравяйте, че преди да напуснете, винаги е хубаво да разполагате с няколко алтернативни предложения за работа. По този начин не само ще увеличите шансовете си за по-изгодни финансови условия, но и ще направите по-добро впечатление, тъй като специалистите по подбор на персонал предпочитат да наемат по-скоро заети в момента, а не безработни хора.

 

Също така не забравяйте и златното правило на бизнеса според Тери Хокет: "Не затваряйте вратите след себе си!" "В днешния свят бизнес общността е взаимосвързана, хората говорят помежду си и търсят препоръки, преди да наемат нови служители", казва тя. Каквото и да предприемете, правете го с професионализъм. Това със сигурност ще накара другите да ви запомнят с добро и да се сетят за вас, когато му дойде времето.