Ето кои са най-добре платените професии

Ако през тази година Ви предстои завършване на училище и влизане в университет, имаме съвет за Вас: изберете инженерна специалност.

 

Причината: инженерите са най-добре платените специалисти в света. Или поне това показва проучване на университета Джорджтаун, цитирано от CNN Money.

 

Девет от десетте най-печеливши професии, за които се изисква висше образование, са инженерни. Абсолютни първенци са хората, отдали се на петролното инженерство - тяхната средна заплата е 136 000 долара годишно. Следват ги фармацевтите със 113 000 долара. Те са и единствените специалисти, които не работят в областта на техниката.

 

В първата 10 попадат още инженерите, специализирани в металургия, минно дело, химично инженерство, електротехника, аероинженерство, механика, компютри и геология.

 

Показателно е, че най-високо платени са класическите инженерни професии, а компютърните програмисти са предпоследни в класацията.

 

Докладът анализира годишните заплати, получавани от завършилите 137 различни университетски специалности. Макар че инженерите са най-добре платени, оказва се, че административните и бизнес специалности са най-разпространените. 8% от висшистите избират именно тях.