Какви сме в действителност – неуверени, уверени или самоуверени?

Подхождаме ли към живота и предизвикателствата с нужната увереност и самочувствие или се свиваме в своята черупка? Толкова много комплекси и стереотипи сме изградили, че понякога е непосилно трудно да изкореним чувството на неувереност от себе си.

 

Преди да ви представим седемте стъпки как да подобрим своето самочувствие, вижте в коя категория попадате според нивото на увереност.

 

Неуверен:

 

Неувереният човек изгражда поведението си въз основа на това, което мислят другите.

 

Остава в зоната си на комфорт и избягва рисковете и проблемните ситуации.

 

Работи да прикрие грешките си.

 

Отхвърля комплименти безцеремонно.

 

Неувереният човек често е песимист и вижда предимно своите недостатъци и негативите във всяка ситуация.

 

Уверен:

 

Увереният човек уважава мнението на другите, но отстоява принципите си и това, в което вярва.

 

Поема рискове, за да постигне повече.

 

Признава и приема грешките си като урок.

 

Приемат комплименти с достойнство.

 

Увереният човек е реалист и оптимист, опитва се да бъде обективен, като осъзнава своите недостатъци, но се фокусира върху положителното.

 

Самоуверен:

 

Самоувереният не уважава мнението на другите.

 

Поема неоправдани рискове и предизвиква проблемни ситуации.

 

Смята, че никога не грешки и винаги е прав.

 

Не се притесняват сами да си правят комплименти.

 

Самоувереният човек има нереална представа за своите качества и е сляп за недостатъците си.

 

* Много често обаче самоувереността е поведение, с което се прикрива неувереност.

 

А ето и обещаните стъпки:

 

Стъпка 1: Открийте талантите си и ги развивайте.

 

Всеки човек има талант – нещо, което обича да прави и му се отдава. Всеки трябва да открие това, което кара сърцето му да пее и му носи удоволствие и удовлетворение. С усъвършенстването на своя талант и разгръщането на потенциала си придобивате по-голяма увереност в собствените си възможности. Не забравяйте също, че зад успеха стоят 1% талант и 99% усилена работа!

 

Упражнение: Направете списък с талантите, които смятате, че притежавате, или нещата, които ви носят най-голямо удоволствие. Подредете ги по приоритет, изберете първите два и отделяйте редовно специално време за тях. Например, запишете се на курс по фотография или на уроци по рисуване.

 

Стъпка 2: Фокусирайте се върху силните си страни.

 

Трябва добре да познавате силните си страни – дали това ще бъдевашият външен вид, харизма, упоритост, или вашият остър ум и чувство за хумор.

 

Упражнение: Напишете на малки цветни листчета своите силни качества. Направете си декоративно дърво, което да стои на видно място във вашия дом и го украсете със своите добродетели. Целта е да ги виждате възможно най-често.

 

Стъпка 3: Трансформирайте недостатъците си в предимства.

 

Не забравяйте, че не сте съвършени. Човек трябва да се научи да приема себе си такъв, какъвто е, и да промени каквото може.

 

Упражнение: Изберете недостатъка си, който най-много ви дразни. Опишете ситуация, в която това качество ви е попречило. След това дайте пример за ситуация, в която това е биловаше предимство. Измислете шеги, които бихте използвали в първата или втората ситуация.

 

Стъпка 4: Признавайте грешките си и ги използвайте като трамплин за самоусъвършенстване.

 

Всеки човек допуска грешки – въпросът е как ги използва. Може да се изживява като жертва на обстоятелствата и да започне да се самосъжалява, или да признае пред себе си грешката си и да се поучи от нея.

 

Упражнение: Отговорете на следните въпроси: (1) Коя грешка повтаряте най-често в живота си? Опишете последната такава ситуация. (2) Каква е причината да я допускате отново и отново (носи ли ви нещо положително)? (3) Защо смятате, че това е грешка (как ви спъва това)? (4) Как бихте формулирали урока, който имате да научите (с едно изречение)?

 

Стъпка 5: Мислете положително.

 

Човек трябва да приеме, че животът не е само розов – срещаме предизвикателства и трудности и отрицателните мисли са напълно нормални. Много често негативните мисли са свързани със съмнението в нас самите и със страха от провал. Въпросът е това да не ни спъва да действаме и да преследваме мечтите и щастието си.

 

Упражнение: Уловете момент, когато у вас се появи съмнение, че ще се справите с нещо в конкретна ситуация. Какъв е най-лошият възможен изход от тази ситуация? Това според вас реалност ли е или илюзия?

Какво трябва да направите, за да се случи най-добрият възможен вариант?

 

Стъпка 6: Не се сравнявайте с другите.

 

Всеки човек е неповторим – не жертвайте неповторимостта си, за да отговаряте на нечии очаквания. Бъдете оригинал, а не нечие копие! В живота ни винаги ще има хора, които ни превъзхождат в дадени аспекти. Трябва да осъзнаете, че способностите и качествата на другите нямат никакво отношение към вашите цели и мечти.

 

Упражнение: В края на всеки ден помислете за един свой успех от деня. Сравнете се със своето вчерашно "аз" и отбележете с какво го превъзхождате.

 

Стъпка 7: Споделяйте и успехите, и неуспехите си с близките си хора.

 

Хората от най-близкото Ви обкръжение обикновено държат много на вас и могат да са откровени, като ще се зарадват на успехите ви и ще ви дадат кураж в неудачите. При неуспех приятелите ви могат да заемат две роли – да ви станат "съучастници в престъплението", като ви подкрепят в слабостите, а могат и да ви дадат ритника, с който да ви изправят отново на крака.

 

Съвет: Ограждайте се с хора, които няма да Ви пригласят в самосъжалението, а дори и на пръв поглед груби в искреността си, ще вярват във вас и в успехите, които можете да постигнете.

 

Неуверените хора не започват игра, която могат да загубят, а за уверените хора няма игра, която да не могат да спечелят!