“До Холивуд и назад”

Румяна Игнатова е основател и директор на Академия за професионална квалификация „Евростандарт Център 28”. Сертифицираната през 2007 г. От МОНМ, Академията интегрира програми за обучение със съвременен стил на работа, в синхрон с Европейските и световни стандарти в Бюти индустрията. Завършила е Университета за национално и световно стопанство със степен “Икономика на туризма”. Пътят в сферата на естетиката започва от семеен козметичен бизнеса още през 1990 г. Изучавала е изобразително изкуство и сценичен грим в Калифорния, САЩ, а в България придобива мастер степен “Козметолог”. Сред квалификациите й е козметичното татуиране – “Микроблейдинг”. Има тренинги от водещия бранд в грима M.A.C Cosmetics и Lancome в Калифорния. През 2002 г. е главен гримьор в ТВ и театрални студия Medieval Times Entertainment, Inc., в Холивуд, Калифорния.

Защо избрахте България пред САЩ за Вашата професионална реализация?
Заминах с идеята да уча и да се реализирам там. Не след дълго получих работата, за която мечтаех и редица възможности за професионално развитие. Впоследствие любовта и носталгията по родината ни, близките хора и българският дух провокираха трайното ми завръщане в България. Бях заредена положително от всичко научено там и реших да стартирам собствен бизнес, в който успях да приложа целия опит, натрупан в страната на неограничените възможности.

Как повлия работата Ви като гримьор в Холивуд за създаване на Академията? С какво начинът на работа в Америка е различен?
Работих за Medieval Times Entertainment, голяма американска корпорация, наред с Universal Studios и Disneyland. Те притежават девет театъра в различни щати на Америка. Бях впечатлена от високите изисквания към хилядите им служители. Които, от своя страна, изпълняваха задълженията си с пълна отдаденост към работата си и компанията. Научих, че за да имаш надежден екип, е важно не само да изискваш от него, но и да го поощряваш. Един от най-важните уроци, които научих, е правилното отношение към клиента. Важни са качества като лоялност, персонално отношение, внимание и отзивчивост, както и максимата, че “клиентът винаги има право”. За разлика от нас в България, където служителят често се държи като “шеф” с клиента, в Америка третират клиента като бог и знаят значението на думата “служител”. Именно затова бизнесът там е успешен.
След като имах възможността да работя със специалисти от най-високо ниво, в Калифорния, ме вдъхнови идеята за създаване на една различна, иновативна академия за обучение в България, която да предоставя на обучаващите се високо ниво и стандарт на обучение, каквито дотогава познавах само навън. Още през 2003 г. усетих в страната ни необходимостта от подобен тип институция, която да интегрира всички свързани с козметиката специалности и да предостави квалифицирано обучение за специалисти.

Кои са най-търсените специалности в момента?
През 2007 г. открихме Академията със секторите “Бюти и сценичен грим”, “Козметика”, “Администрация в туризма”. До ден днешен това са едни от най-търсените специалности. В последните 3 години развих и сектор “Микроблейдинг – козметично татуиране”, който е особено търсен. Професия “Козметик” обхваща специалности СПА и Уелнес мениджмънт, масажи и СПА терапии, професионален грим и декоративна козметика, маникюр и медицински педикюр. С тези завършени специалности курсистите придобиват право да открият собствен бизнес в Бюти индустрията. До момента стотици наши ученици създадоха успешни козметични центрове, студия за микроблейдинг, грими СПА центрове на територията на страната, а и в чужбина.

DSC 8710С какво обучението по грим е по-различно във вашата академията?
Програмите ни са разработени по американски стандарти, съгласно МОНМ и изискванията на ЕС, осъвременяват се няколко пъти годишно, спрямо новите тенденции в сферата. Освен стандартното редовно обучение предлагаме и динамично, интерактивно онлайн обучение, което върви успоредно с практическите часове. Следим внимателно прогреса на всеки от курсистите, сравнявайки входното им ниво с последващото им развитие в обучението. Организират се реални фотосесии с известни фотографи, в които курсистите активно участват. В края на курса всеки се дипломира с богато лично портфолио и е готов да кандидатства за работа в телевизията, в киното или да отвори свое студио. Успехът на завършилите се дължи на положените от тях усилия, въз основа на нашите високи изисквания към тях и много практика.

Кое е важно в обучението за бъдещи собственици на салони за красота, СПА и уелнес центрове?
Много са важните точки в едно такова обучение и включват цялостна стратегия за изграждането на успешен бизнес. В тримесечното обучение за бъдещи служители, мениджъри или собственици на центрове за красота обхващаме както интегрирано обучение по икономика и мениджмънт в сферата, така и задълбочено изучаване на козметиката като наука, с всички свързани с нея специалности. Програмата се нарича Мастер клас и завършва с квалификация, която давана курсистите знания и умения как стъпка по стъпка да изградят свой бизнес в сферата на естетиката, а с дипломата от МОНМ и правото да го осъществят. Учениците ни имат всички компетенции да организират едно ново работно място, да го оборудват със съвременна апаратура за медицинска козметика и СПА терапии, да наемат и обучат своя персонал във всяка от терапиите и да изготвят иновативно меню с услуги за клиента. Наблягаме изключително на обучение относно правилното отношение към клиента, тъй като именно той е ключът към успеха на нашия бизнес.

Говорите за съвременни терапии, кое в момента е най-актуално от процедурите в един успешен център за красота?
Едно от най-актуалните и скъпо платени в момента новости е работата с органична фреш козметика, или т.нар. прясно приготвена козметика от био продукти. В Академията това еотделен предмет, посветен именно на този компонент и се нарича “Готвене в козметиката”. В тези часове организираме работилница, в която “готвим” био козметични шейкове за лице и тяло, приготвяме ампули с лечебни и етерични масла, специални антицелулитни серуми за СПА терапии, кремове за лице и тоници, а също така и лечебни лосиони и продукти за третирането на кожни недостатъци като акне, розацея, пигментации, белези и пр. Органичната фреш козметика е най-добра в съчетание с терапии с медицинска апаратура, която изучаваме в курс Мастер клас. Актуални са микродермабразио кожен пилинг, биолифтинг, както и новите видове кислородна и безиглена мезотерапия, микронийдлинг и ултразвукови терапии с радиочестотни апарати. Постигнатите резултати върху кожата, с органична козметика, в комбинация с тези машини, са забележими веднага след първа процедура, а при проведен курс на лечение резултатите са впечатляващи.

Какво се случва с гримьорите, които завършват Академията?
Сред завършилите Академията, в специалност Грим, са едни от най-търсените гримьори в България. Имаме реализирали се професионалисти в БТВ, Нова ТВ, БНТ, предавния като “Господари на ефира”, “Като две капки вода”, “Шоуто на Слави” и др. Преподавателите ни са и от кино студия „Бояна“, работили с български и холивудски знаменитости. По време на обучителния процес често срещаме учениците с реални ситуации, като грим по време на снимки на ТВ реклами, музикални видеоклипове, игрални и документални филми.

Какви грешки според вас най-често допускат собствениците на бизнес в Бюти сферата?
Най-често допусканата грешка е преследването на бърза печалба за сметка на качеството на услугата. Необходима е оригинална мисъл, идея и полагане на усилия за създаването на успешен бизнес. Това също е нещо, което научих в Холивуд – ако не си оригинален, бързо отпадаш от класацията.

Какво е важно за успеха на една жена в бизнеса?
На първо място да бъде красива. Трябва да уточня, че под красива жена имам предвид само и единствено добре поддържана жена. Безупречната визия буди доверие от психологическа гледна точка. Световна статистика на водещи психолози доказва, че ако в дадена корпорация за едно място кандидатстват две жени, от които едната с много добро образование и занемарена визия, а другата с по-ниска квалификация, но с много добре поддържана визия, позицията печели поддържаната жена с по-ниска квалификация. Ето затова бих добавила, че инвестицията в красотата и в обучението по красота, е от основно значение за успеха на всяка дама.

Какво бихте посъветвали дамите, желаещите да напуснат България с цел професионална реализация в чужбина?
В България всяка жена има шансове да се развие успешно, стига да има желание. От опита си през последните десет години, виждам, че почти всички, осмелили се да стартират собствен бизнес след обучение в Академията се реализират доста добре. В България се носи всеобщото внушение, че всичко е “много трудно”. Тук професионалният път може и да не е твърде лек, но е възможен, тъй като много от секторите има накъде още да се развиват. Добре е българите да останат в родината и да й помагат да върви напред. С вяра, амбиция и желание всичко се постига!