Важен е характерът, личността и желанието да се развиваш – всичко останало може да се научи

Интервю на Даниела Илиева
Снимки: личен архив

Аглика Адамова от пет години е директор “Човешки Ресурси” в Нарру Bar & Grill и отговоря за цялостната политика по назначаване и задържане на над 2800 служители в най-успешната верига ресторанти в България. Професионалният й път започва в международна консултантска компания в областа на човешките ресурси, където тя участва в редица европейски проекти. Има множество специализации в областта, включително и сертификат Project Management Professional (PMP) – 2013 г., ISO / IEC 17024 / TÜV AUSTRIA Akademie, както и следва магистратура по “Икономика на човешките ресурси” в УНСС. Счита, че от голяма полза в работата й е бакалавърската програма по Маркетинг към НБУ, която й дава по-широко разбиране за пазара на труда и й помага да позиционира Нарру Bar &Grill като желан работодател.

Г-жо Адамова, какво е усещането да отговаряте за комфорта на 2800 служители? Както и да бъдете част от мениджмънта на Марка №1 у нас в ресторантьорството?
Признавам, че в началото ми беше трудно като млад мениджър да преработя емоцията от това, че всяко решение се отразява на толкова много хора. Постепенно се научих да разделям чисто човешките емоции от професионалните преценки. Именно тогава разбрах, че когато работиш с желание, сърце и вяра приемаш професията като лична мисия. Но приемаш и предизвикателствата. Поех отдела от аутсорс компания и първото голямо предизвикателство беше да изградя работеща система и да създам екип, който да ме последва. От огромно значение е и подкрепата на собствениците и мениджмънта на компанията, които активно съдействат в създадването на една нова визия и мотивираща атмосфера сред служителите. С това ме спечели като истински партньор за Хепи каузата, която е да се стремим да правим хората “Хепи” – както клиентите, така и служителите.

Всеки познава вкусната храна и високия стандарт на обслужване в HAPPY BAR & GRILL. Издайте малко факти от "кухнята"... къде е тайната да привлечеш, създадеш и задържиш лоялен служител?
Доверие в системата и в хората, които я прилагат.
Система, създадена на базата на дълъг опит в бизнеса и познаване на спецификите в бранша, таргетирано, прецизно търсене на кадри, иновации, добри практики, утвърдени във времето, управление чрез ясни критерии и условия, прозрачност и справедливост от страна на компанията, точност при заплащането. Все важни фактори, които създават сигурност и доверие у служителя, мотивират го за развитие. Имаме лоялна програма за служителите с предложения за разнообразни квалификации, допълнително здравно осигуряване, интересни активности за свободното време, конкурси и допълнителни бонуси. Но това, което ни прави различни като компания е духът на Нарру, изразяващ се във вкус към храната и живота, вяра в оптимистичото мислене, чувство за хумор и ентусиазъм към всичко, което правиш. Ние се гордеем, че създаваме най-добрите кадри в бранша с начините си на обучение, ежедневната практика и личния пример, затова не случайно често ставаме трамплин за реализация на младите в чужбина. Това ми създава някои "кадрови" главоболия, но от друга страна, искрено ме радва, че и тук в България можем да отглеждаме професионалисти на световно ниво.

Знаем, че в компанията много държите на доброто обучение. Споделете повече за уникалните HAPPY стандарти в това направление...
Имаме изграден ред и стандарт с отчетливи етапи на въведение, обучение, преговор на наученото и преобучение. Системата ни е електронна и всеки служител може да следи своето досие персонално, както и ние от „Човешки ресурси” да имаме достъп до представянето му във времето. Системата ни е уникална, изработена специално за нуждите на нашия бизнес и спецификите на компанията. Платформата е обучителна и за да преминеш на следващ етап в йерархията на ресторанта е необходимо да валидираш чрез тестове своите знания. Новият вариант е базиран на точкова система, която е по-близка до младите.

Вие като професионалист кои неизменни качества търсите да намерите в новите кадри?
За нас е от изключителна важност да подбираме хора, споделящи фирмените ценности: усмивка, грижа, уважение. Оценяваме високо служителите, които преживяват тези качества като свои и ги предават към клиентите и колегите си. Бизнесът ни, освен вкусен е и много жив и динамичен и се нуждае от будни, комуникативни хора с положителна нагласа. С две думи важен е характерът, личността и желанието да се развиваш – всичко останало може да се научи.