Финтех със сърце

Интервю на Вероника Илиева
Снимки: личен архив

Боряна Нейчева e Мениджър Човешки ресурси в „Кеш Кредит“. Има 20-годишен професионален опит, 15 от които са в областта на управлението на човешките ресурси. След завършване на Софийския университет, Боряна стартира своята професионална кариера, започвайки от най-ниските йерархични нива. Успешно преминава през отдели като Продажби и Маркетинг. През 2003 г. открива своята страст към HR, която продължава и до днес. Опитът й в управлението на човешки ресурси е натрупан във финансовия и FMCG сектор, в компании като магазини „Фамилия“, „Интерамерикан“ и „Интерснак“ България.

КЕШ КРЕДИТ е високотехнологична небанкова финансова институция с фокус върху бързото развитие и налагането на нови продукти и услуги в полза на потребителя. В България „Кеш Кредит“ използва иновативен модел за кредитиране, без аналог на пазара, като кандидатстването за бързи кредити става онлайн, чрез мобилно приложение CashApp, Viber, Facebook, както и през собствена търговска мрежа с над 70 офиса в странатаи екип от 300 служители, които се грижат за високото качество на услугата. Екипът на „Кеш Кредит“, преминал редица обучения, предлага професионално и персонализирано обслужване.

Споделете ефективни методи, от практиката Ви, за задържане и мотивация на служителите?
Стремим се да бъдем най-добрите в това, което правим, а тази цел изисква дисциплина и ежедневни усилия в посока мотивация. За нас е важно да създаваме работещи инициативи. Думата трябва от HR-ите отдавна отстъпи мястото си пред думи като вярвам, мога и искам от хората. За нас е важно да създаваме среда, в която да изграждаме личности, които да имат желание да влагат повече – да са проактивни, с хъс да разгърнат потенциала си, взискателни към себе си и света, който ги заобикаля. Само така можем да стигнем там, където другите не стигат. В тази връзка ролята на Човешки ресурси в „Кеш Кредит“ е подкрепяща и подпомагаща. В централния ни офис сме организирали работно пространство близко до домашната среда. Стремим се да внесем уют и комфорт в интериора за служителите си – добавихме мека мебел, направихме библиотека, Dream Zone – нашето любимо място за парти, екипни дискусии и мечти под открито небе. Когато служителите ни станат част от голямото семейство на „Кеш Кредит“, те приемат и работата си присърце, а бизнесът пулсира в ритъма на успеха.
Ето и примери за такава принадлежност, която е ключова за екипната мотивация – нашият колега Дидо организира най-уникалната италианска вечер, Ясен пък проведе най-нестандартното Power Point обучение, Симо даде идея за благотворителен базар, който провеждаме вече 3 години, Цвети организира вечерите на театър и любимите пътувания в чужбина. Мога да изреждам още много, но вярвам, че вече нямате съмнение, че нашата компания е ФИНТЕХ СЪС СЪРЦЕ...

Кои са последните технологични нововъведения, които направихте за успешното управление на екипа?
Като финтех компания използваме технологиите не само в помощ на клиентите, но и в помощ на ежедневния процес на работа. Имплементирахме в системите си нововъведения, които да облекчат труда на хората от екипа ни, така че единственият им фокус да бъдат постигнатите резултати и удовлетворението от свършената работа. Всичко се случва електронно, не попълват нищо ръчно на хартия, а работят с интегрирани бази данни, автоматични проверки и директен достъп до наши партньори. Това позволява бързото одобрение за кредит (до 6 минути), което е наша запазена марка. В офисите, в които предлагаме услугата, работят по-голямата част от служителите ни.
Междувременно разработихме програма, чрез която електронно правим преглед и оценка на представянето на всеки служител. Онлайн съхраняваме досиета им и дистанционно одобряваме техните отпуски. В централния си офис поставихме монитори, на които следим развитието и изпълнението на основните бизнес показатели в реално време – например виждаме кой служител се справя най-добре в момента. По този начин стимулираме състезателния дух на служителите, като им показваме директното влияние на усилията им върху развитието на бизнеса.

Какво място заемат обученията и кариерното развитие в „Кеш Кредит“?
Като млада компания, за да успеем в един толкова конкурентен бизнес, от нас се изисква не само да сме най-бързите на пазара, при оценка на кандидатствалите за кредит, но и да изпреварим останалите във всеки един аспект от работата ни. През изминалата година въведохме ползването на онлайн платформа за обучения, която дава възможност на всеки служител да се самообучава от всяка точка на света. Проведохме множество обучения тип „класна стая“, както и огромен брой обучения на работното място. Това, което ни оставаше, е да измерим резултата от всички тези усилия. Затова през септември нашият „Риск отдел” създаде и въведе благотворителна програма за качествен контрол „Ти можеш“. Чрез нея ежедневно проследяваме как служителите прилагат наученото на практика.
Новите акценти за 2018 г., от плана ни за обучение и развитие на колектива, са включването на микролърнинг формат при обученията, както и един интересен проект на нашия ИТ отдел, предназначен за свободното време на служителите ни – интерактивна игра на стратегии, която да симулира реални региони, офиси и цели. Бизнесът се случва във виртуалното пространство, където всеки може да избира как да постигне целите си, как да реализира кампании, да симулира продажби или да изпробва техники по събиране. Така по забавен начин хората пресъздават реалния бизнес и могат да се самообучават, наблюдавайки резултата от избора си на подход.

Какви методи използвате за създаване на работодателската марка, за да привлечете кадри в компанията, която оперира в сферата на небанковото кредитиране – сектор, който се ползва с противоречива репутация в България?
Привличането на кадри е предизвикателство в наши дни. Компаниите агресивно се състезават на пазара на труда. Това, върху което ние се фокусираме, са хората от екипа ни. Те са сърцето на нашата компания. Затова и подходът ни е насочен първо към тях. Тяхната удовлетвореност от работата гарантира и присъединяването на още таланти към екипа. В ежедневието си целим да изградим взаимоотношения, основаващи се на доверие и прозрачност. Имаме отговорно отношение към всеки служител, клиент, партньор и към света около нас. Вярваме, че именно така се изгражда дългосрочно партньорство – с поглед напред към бъдещето. Минавайки покрай офисите ни, можете да видите нашите усмихнати служители в униформи. Те предлагат консултация с чаша кафе в просторни и светли помещения, отворени за погледите на минувачите.

„Кеш Кредит“ получава редица международни признания за своите финтех иновации. Какви са те?
Имаме уникален международен екип от бойци-граждани на света, благодарение на който „Кеш Кредит“ е първата българска компания, която получава международни отличия от финтех индустрията в сферата на иновациите – първа награда за най-иновативна компания в Mondato Summit Africa Awards 2016. Награда Pioneer Digital партньор от Voyager Innovations 2017. Приз за „Най-иновативен проект за анализ на данни“ от наградите Triple A Digital 2017. Много се гордеем, че станахме финалист в бизнес наградите на „Файненшъл Таймс“ в категория Achievements in Transformational Finance.