Нутриционистът Елена Морунова: Човешкият организъм е часовников механизъм

Елена Морунова е сертифициран нутрициoнист. В практиката си използва екологичен подход за подобряване на здравето и застава твърдо против изтощителните диети и шоковите терапии за организма на човека. Споделя, че здравословният начин на живот не включва само качествена храна, а и грижа за психологическото ни състояние, което е в основата на вътрешния баланс и здравето на тялото.
Елена Морунова е собственик на бранда New Era For Health, който предлага природни и био продукти, които спомагат за превенцията на здравето, подобряват тонуса и балансират цялостно организма.

Би ли определила какво означава „здравословен начин на живот“? Отнася се само до това как се храним, дали спортуваме или включва и нашето психологическо състояние?

За мен на първо място човек трябва да обича себе си. Само тогава може да усети от какво има нужда тялото и душата му, само тогава той може да направи живота си здравословен.

Човешкият организъм може да бъде сравнен с часовников механизъм, всички органи и системи са взаимосвързани и всеки от тях се нуждае от грижа. Всяко емоционално преживяване влияе на различен орган от нашия организъм, затова е важно освен да се храним правилно и да набавяме необходимите вещества за физиологичните нужди на организма, да се грижим и за менталното ни състояние.

Разкажи ни за това как нутриционистта може да ни бъде полезен и какво представлява холистичения подход?

Нутрициологията е сравнително нова наука. Нутрициология (в превод от гръцки „наука за храненето“) е научна дисциплина, занимаваща се с изучаването на въпросите, свързани с различните аспекти на храненето: състав на хранителните продукти, процес на приемане на храната, взаимодействие на различните видове храна, влияние на храната върху организма. В качеството на синоним на нутрициологията се използва термина „хигиена на храненето“.

Холистичната нутрициология търси корена на даден проблем или дисбаланс. Препоръките на специалиста са базирани на голям брой симптоми, на които да се обърне внимание за да не се стига до заболяване. Холистичният нутриционист приема, че всеки организъм е уникален като биохимия, предпочитания и начин на живот и се стреми да съобрази препоръките си със спецификата на отделния човек.

Кога хората се обръщат към нутриционист? Какво показва твоя опит?

Нутрициониста не е лекар и не практикува алтернативна медицина. Ролята на нутрициониста е да даде своите препоръки и съвети като превенция преди да е настъпил някакъв здравословен проблем. Самите препоръки не се свеждат само до даден хранителен режим (макар че, в определени случаи се налага временно следване на такъв), а до цялостни промени в начина на живот и хранене, избора на храни и хранителни добавки (когато такива са необходими), нуждата от движение и физическа активност, начин на мислене, отношение към стреса, почивката и цялостната грижа за тялото.

Целта на тези препоръки е да имат дълготраен ефект върху здравето и начина на живот, и да възпитат нови полезни навици, които човек да прилага в ежедневието си с цел превенция на здравето. При наличие на болестна симптоматика правилното хранене може да помогне за подсилване на естествените сили на организма с цел по-бързо и ефективно възстановяване.

Моят опит показва, че в България има много хора със здравословни проблеми, много от тях и хронични. Има много млади хора, които нямат изразени симптоми на болести, но не са здрави. Защо? Защото се хранят с храни, които засищат глада, но не дават нужните вещества на организма, пият изключително малки количества вода, не се движат достатъчно, много често прибягват и до химически лекарства.

Какви са най-честите проблеми, при които хората се обръщат към теб?

Хората търсят решение за много здравословни проблеми, защото в България нямаме традиции за превенция и търсим решение когато проблема вече е настъпил. За съжаление по-редовно се грижим за автомобилите си, отколкото за себе си. Най-често ме търсят с проблеми като: главоболие, запек, наднормено тегло, депресия, проблеми с кожата, често боледуване при деца. Все проблеми в корена, на които е начина на живот. Разбира се когато проблема е сериозен, насочвам човека към лекар.

Можеш ли да дадеш съвети за повишаване на имунитета на организма?

За да бъде един организъм здрав на първо място той трябва да е алкален. В алкална среда вируси, бактерии и дори рак не виреят. Най-лесния начин човек да се алкализира е да пие повече вода, добре е тя да е с температурата на тялото или по-топла. Сокът от половин лимон добавен в чашата с топла вода усилва алкализацията. Всички зелени храни алкализират – авокадо, броколи, спанак, рукола, листа от бамбук. От няколко години използвам в практиката си екстракт от листа на бамбук, който много добре алкализира организма, действа противовъзпалително и детоксикиращо, прави профилактика на сърдечно-съдовата система.

Колко често трябва да се прави детоксикация на организма?

Днес, ние живеем в замърсена екологична среда, приемаме много токсини, дори без да осъзнаваме. В резултат често токсините не могат да бъдат изведени от тялото, затова ни е нужен детокс поне два пъти в годината – пролет и есен. Правим основно почиставане на домовете си, така трябва да мислим и за нашия храм – тялото.

Какви хранителни вещества е най-важно да приемаме? Можем ли да включим и хранителни добавки?

Учените са доказали, че човешката клетка има нужда ежедневно от 170 хранителни вещества – витамини, минерали, микро и макро елементи, ензими и ко ензими, аминокиселини и т.н. Тъй като качеството на храните и най-вече на плодовете и зеленчуците е доста изменено с годините и ежедневно се сблъсквам с големи дефицити при хората, аз препоръчвам да добавят към дневния си порцион и хранителни добавки.

В България вече има биологично активни добавки, съдържащи не 170, а над 260 хранителни вещества. Те се усвояват от организма почти на 100%, действат на всички клетки, съответно и на всички органи. Нямат никакви противопоказания и могат да се приемат както от възрастни, така и от малки деца. Работя в практиката си с тази клетъчна храна от три години, а резултатите, усмивките и „Благодаря ти!“ са моята най-голяма награда.