„Разнообразието в екипа води средно до 9% увеличен оборот, 60% процента повече иновативни идеи и до 22% спад в текучеството” - Майя Пейчева от HPE

„Ако не горите в това, което правите, по-добре не го започвайте” – допълни Венета Димитрова, Аркон Консулт

„Ако любовта е плод на химията, то семейният бизнес е продукт на дизайн”, сподели Виктория Стоянова, „Тракийски свят” ЕАД-България


12 юни 2019 г., София

В момента, в хотел Маринела тече Smart talks инициативата „BUSINESS LADY EXCELLENCE” – вдъхновяващи разкази за успеха на жени в бизнеса, срещи с лидери, ноу-хау, бизнес среда.

Живеем във време, в което се зараждат нови тенденции спрямо жените в бизнеса и дамите изпълняват все повече социални роли в обществото. Когато заемането на лидерски позиции от жените в бизнеса вече не е мит или самоцел, а новата реалност, ние питаме, а сега какво? Колко още могат да бъдат разтегнати обществените изисквания към жената или по-скоро вече влизат в рамките на нормалното? Днес се опитваме да намерим отговори на някои от тези въпроси...

По темата, свързана с „Многообразие и опасности от дискриминация. Особености при подбора на таланти” лекор беше Майя Пейчева, HR Manager and HR Hub Manager, HPE. Пейчева сподели три ключови неща. Разнообразието в екипа (разнополова, етническа и друга основа) води средно от 3 до 9% увеличен оборот, 60% процента повече патенти (добавя креативност и иновации), и се наблюдава 22% спад в текучеството.

Елица Костова, Визионер и основател на Career Guide говори за „Кариера или предприемачество – как да направим правилния избор”. Според нея богатството не се изразява само като бизнес и кариера, а и като личностно развитие и принос в обществото. Тя отправи предизвикателство на Business Lady Excellence: „Отговорете си на въпроса "Кое е за мен според това какъв е моя Аватар, визия и профил, за да изберете кариера или предприемачество и си поставете цел.?"

Харизматичната Венета Димитрова, Управляващ директор на „Аркон Консулт” ООД представи по уникален начин своя професионален път или по-точни отделни ключови моменти от него. Тя се фокусира върху темата „Възможен ли е стартъп с "0" финансиране - какво е необходимо за успешното развитие на бизнес идея?”. Чрез споделяне на лични добри и лоши житейски моменти, се оформиха следните изводи: излизане от зоната на комфорт, търсене на правилната ниша, страстта е задължителна – „Ако не горите в това, което правите, по-добре не го започвайте”. Приемането на провала като опит и ценни уроци.

„Успешни до 30 – възможно ли е това” беше темата на зареждащата Блажка Димитрова, основател на първото по рода си за България заведение без отпадъци - Blagichka - zero waste. Сред нейните основни предпоставки за успех са: създаването на план и неговото периодично ревизиране, разказвайте своята история, докато я създавате и реализирате, открийте правилния човек, мечтайте.

„За меда и жилото на семейния бизнес в България. Как да се справяме с предизвикателството да развиваме успешно бизнес компания и семейство със съпруга или партньора в живота си”. По темата съвети и лични практики сподели Виктория Стоянова, Изпълнителен директор на "Тракийски свят" ЕАД-България. „Вървят ли двама по дълъг път .... и път да няма – ще го създадат”. Тази перифраза на популярната българска песен е добра илюстрация какво трябва да стои в самото начало - оптимизъм и твърда, положителна нагласа, каза Стоянова. Като активи в полза на общия семеен и бизнес тандем са взаимозаменяемостта на партньорите в работата, по-голям доход за семейството, възможност да определяш ти работното и личното си време, споделянето и обсъждане на проблеми в бизнеса с човек, който те разбира. Тези и други интересни данни бяха изнесени от целева анкета, проведена от нея сред няколко десетки бизнес двойки от цялата страна. В проучването се посочва, че 3-те най-сериозни опасности пред семейния бизнес са изневяра, пазарни (финансови) проблеми и различия между партньорите в мениджмънта. Ако любовта е плод на химията и божествена искра, то съвместният бизнес е продукт на много и упорита работа. Въпреки трудностите, над 70% от запитаните са посочили, че положителните страни на съвместния живот и работа да повече. 6 лични, задължителни правила за успех посочи Виктория Стоянова - „емпатията” – зачитане на особеностите и потребностите на другия, “честност и доверие”, “търпение”, “споделяне на общи цели и ценности”, “свобода и лично време за всеки” и “умението да се забавляват и смеят заедно”.

Гузал Таджибаева, експерт в областта на личностното развитие и изграждането на професионална кариера сподели своя опит и познания за „Грешките на жените, които им пречат да постигнат успех в конкурентна среда”. В своята реч тя заложи на емоцията като грижа за своя екип, но и като предизвикателство да реагира безпристрастно в конфликтни ситуации. Тя направи емоционална практика за влизане в състояние на победител по системата на Норбеков, при което целите се постигат с лекота.

Предстои панел БАЛАНС. Всичко за програмата, лекторите и презентациите на участниците можете да намерите тук: http://blex2019.eu.

Вечерта, от 20:00 часа ще се проведе и осмото издание на Годишните награди на списание и клуб Business Lady. Наградите се връчват за най-голям принос на българската делова жена в различни категории. Целят да се даде гласност на успешните управленски модели, ефективните бизнес практики и адекватно развитие на човешкия капитал, като по този начин се поощри женското предприемачеството сред българската общественост. Наградите са продължение на основната цел на изданието - да споделя успешни бизнес практики, да бъде трибуна за различни професионални успехи, лични качества и достижения.

------------------------------------------------------------
Списание Business Lady е единствено по рода си информационно издание с бизнес насоченост и дамска аудитория. Това е списанието на всяка уважаваща себе си съвременна работеща жена. Изданието реализира редица проекти (освен печатния си и он-лайн формат) – BusinessLadyClub, Годишни награди на сп. Businesslady (2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018), Годишни награди за благотворителност и КСО „Златно сърце” (2014, 2015, 2016, 2017, 2018), Годишни награди „Компания на годината” (2014, 2015, 2016, 2017), Икономически форум (2016, 2018), Благотворителен бал за борба с рака на гърдата (2013, 2014), потребителската класация „ЛЮБИМИТЕ МАРКИ” (2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018), Социални кампании, проект „Успешни в България”, Алманах „ЛИДЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ”, Диамантено парти и др.
------------------------------------------------------------

За повече информация:
Даниела Илиева, Mobile: +359 884 060 940, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.