„28 трилиона щатски долара могат да добавят жените към световната икономика до 2025 година” – сподели Ана Цакова, Merck България

„Жените в България имат нужда от повече увереност и подкрепа”– Тяна Пресолска, Dupissima

„Кариера или семейство? Да, благодаря, и двете!“ – Лилия Караманчева, Queisser Pharma Bulgaria LTD

В рамките на Smart talks инициативата „BUSINESS LADY EXCELLENCE”, провела се на 12 юни в хотел Маринела, успешни дами споделяха своя опит, добри практики и ценни съвети за това как са постигнали своя успех в личен и професионален план, за това има ли цена успехът, възможен ли е балансът между работа и семейство, за връзката и посланията, които негласно отправяме към децата си...

По данни на ЕС, България е на едно от челните места по жени на мениджърски позиции... До тук – добре. Следват обаче редица въпроси – какви са плюсовете и минусите от тази нова реалност, какви са тенденциите, предимствата и последствията от това?

„Трябва ли да избираме между кариера и семейство? Как да намерим баланса между личен, семеен и професионален живот?” - по тази тема лично мнение сподели Лилия Караманчева, управител на Queisser Pharma Bulgaria LTD. Основното послание: „Кариера или семейство? Да, благодаря, и двете!“. Балансът между семейство и кариера е естествена потребност на съвременната жена и достигайки го, тя се чувства пълноценна и завършена. В днешно време този избор вече не стои пред нея. „Отговорност на компанията е да стимулира среда за дамите, които успешно съчетават кариера и семейство.“ – допълни Лилия.

Милена Хаджииванова – основател на консултантската агенция H-vision и водещ на мастърмайнд сесиите на Business Lady Club, модерирайки панел Баланс, провокира дамите да помислят „Баланс“ ли е думата, обединяваща всички роли, в които влизаме, като тя самата е преброила 64 роли, които изпълнява. За нея думата е „интегритет“.

Борислава Георгиева - HR мениджър в Naxex, говори по темата „Как жената да е изключителна във всичките й роли?”. Женското лидерство води до ефективност и продуктивност, стабилизиране и липса на текучество в екипите, стимулира екипността, създава мотивиран и продуктивен тим в компаниите. Тя посочи и ролята на жени, които са запомнени със своите изобретения, сред които: миялната машина, автомобилните чистачки и отоплението на автомобилите, играта Монополи.

„Рестартът като опция в живота на жената – в какво се изразява и кога е необходим?” с лектор Боряна Герасимова, Изпълнителен Директор на Re:Gena сподели, че „Рестартът не е зануляване, а радикално надграждане. Мисълта за промяна често води до несигурност, притеснение, загуба на увереност. Мрънкането е наркотик - то ни обезболява и спира импулса на действие“. В случай на загуба на работа или близък, раздяла, болест, необходимостта от промени в живота е неизбежна. Промяната води до рестарт. Важно е той да бъде оценен не като зануляване, а като възможност за радикално надграждане.

Ана Цакова - управляващ директор на Merck България разгледа взаимовръзката между „Здрави и успешни. Как да отключим силата и потенциала на жените по света?”. Необходими са 217 години, за да постигнем равенство на мъжете и жените. В момента у нас жените получават с 14,4 на сто по-малко от мъжете. Тя сподели, че жените имат огромен и неизползван напълно потенциал - 28 трилиона щатски долара могат да добавят жените към световната икономика до 2025 година. За да бъдат подкрепени, обаче, компаниите следва да имат целенасочена политика с мерки и грижи за здравето на дамите в екипите си. Д-р Цакова сподели примерни корпоративни действия, съобразени с многофункционалността, стреса и ангажираността на работещата жена - гъвкаво работно време, възможност за работа от вкъщи, осигуряване на карта за спорт, разширен пакет от здравни прегледи.


За „Тайните на успешното публично говорене през езика на тялото и емоциите на жените” ни разказа Анна Цолова, журналист и автор на серия от обучения за умението да се говори
въздействащо пред публика. „Колкото повече използваме социалните медии и онлайн комуникационни канали, толкова повече губим своите комуникационни умения. Осем секунди трае човешкото внимание - то е изключително трудно за задържане”. А как да бъдем чути и да задържим интереса в деловата или лична комуникация? Анна Цолова, даде насоки за публичното говорене, сподели за успешния й подход, позовавайки се на „трите Е-та - енергия, ентусиазъм, емоция”.

Д-р Мирена Дойчинова, съосновател и директор на дентална клиника "Smile Centre Family" говори по темата за „Семейните ценности, традиции и родителски пример - залог за успешното изграждане на личността”. Тя сподели историята си за успеха, през призмата на корените, традициите, земята и семейството, като оцени премерената амбициозност и подкрепа на родителите си като ключов фактор за образованието на децата и тяхното успешно професионално и личностно развитие. Ангажирайки с трудови занимания децата си още в ранна детска възраст, поставяме основите на една адаптивна, амбициозна и трудолюбива личност.

За „Женската енергия и как да я открием и канализираме?” своя опит и познания сподели Рали Христова, Изпълнителен директор на Coaching Association България. Сред основните акценти, тя изтъкна, че умът се свързва с мъжкото. Сърцето се свързва с женското. Всяка от нас е уникална комбинация от качества - мъжки и женски.

Ани Хира, основател на Хюга БГ сподели своето виждане за „Деловата жена и семейството и връзката майка – дете”. „Успехът е резултат, а не цел“. Родителството е най-важната социална роля. Децата са и наши учители. Те ни учат на търпение, гъвкавост, отдаденост, смирение и радост. Заради родителството можем да бъдем още по-успешни в офиса. Ани Хира поговори за принципите на Хюга (концепциата за създаване на уют в дома), но съобразено с офиса.

Какво представлява „Женската красота и каква е нейната стойност в 21 век” коментира Тяна Пресолска, Собственик и управител на най-голямата верига салони за красота Dupissima. В своето изложение тя сподели, че жените, дори успешните в бизнеса имат нужда от повече увереност. Всяка жена намира основание с нещо да подобрява външния си вид. Живеем във време, в което можем да имаме все повече - като качествена грижа и разкрасяване. Визията се превръща в една опаковка и самоцел. Красотата без цели и ценности загубва своя блясък. Ако не се смеем, за да нямаме бръчки, ако не се храним, за да не напълнеем, струва ли си цената? „Аз не искам да платя цената на съвършенството - искам да си позволя чаша розе и десерт” – допълни Тяна. Все по-модерна става естествеността и това не да се крие възрастта, а човек да изглежда добре за годините си”.

„От Казахстан в България. От 0 до 32 офиса. С 3 деца и вяра в себе си. Как е възможно това?” – лектор беше Венера Хасанова, движеща сила на проекти „Ментална аритметика”, „Бързо четене”, „Краснопис”. Оказва се, че е възможно... Как? Два основни параграфа – бизнес и семейство. При стартирането на нова бизнес идея от значение са: доброто познаване на избрани бизнес отвътре, колко време сме готови да му отделим, проучването на пазара и създаване на бизнес план, остойностяване на работното ни време и анализ на риска. В личен план това са: правилно разпределение на ролите, разпределението на работно и лично време, общ бюджет, да не носим проблемите си вкъщи.

Всичко за програмата, лекторите и презентациите на участниците можете да намерите тук: http://blex2019.eu.

Вечерта се проведе осмото издание на Годишните награди на списание и клуб Business Lady. Наградите се връчват за най-голям принос на българската делова жена в различни категории. Целят да се даде гласност на успешните управленски модели, ефективните бизнес практики и адекватно развитие на човешкия капитал, като по този начин се поощри женското предприемачество сред българската общественост. Наградите са продължение на основната цел на изданието – да споделя успешни бизнес практики, да бъде трибуна за различни професионалн иуспехи, лични качества и достижения.


------------------------------------------------------------
Списание Business Lady е единствено по рода си информационно издание с бизнес насоченост и дамска аудитория. Това е списанието на всяка уважаваща себе си съвременна работеща жена. Изданието реализира редица проекти (освен печатния си и он-лайн формат) – BusinessLadyClub, Годишни награди на сп. Businesslady (2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018), Годишни награди за благотворителност и КСО „Златно сърце” (2014, 2015, 2016, 2017, 2018), Годишни награди „Компания на годината” (2014, 2015, 2016, 2017), Икономически форум (2016, 2018), Благотворителен бал за борба с рака на гърдата (2013, 2014), потребителската класация „ЛЮБИМИТЕ МАРКИ” (2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018), Социални кампании, проект „Успешни в България”, Алманах „ЛИДЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ”, Диамантено парти и др.

------------------------------------------------------------
За повече информация:
Даниела Илиева, Mobile: +359 884 060 940, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.