Още една нощ на Оскарите прелистихме от Звездната страница на Холивуд

Безспорно най-чаканата нощ за киноманите през 2015 г. - нощта на Оскарите - вече е в миналото. Тя остави доволни мнозина и поднесе няколко изненади.

 

2014 г. се отличи като филмова година, в която никой не взе прекалено много статуетки. Вместо това няколко изключително силни продукции като Whiplash (Камшичен удар), The Grand Budapest Hotel (Гранд хотел Будапеща) и Birdman (Бърдмен) си поделиха големия кино пай.

 

Церемонията в Dolby Theatre беше открита от водещия Нийл Патрик Харис с очаквания от его, но напълно омагьосващ музикален номер. С помощта на Анна Кендрик и Джак Блак актьорът сътвори изключителен трибют към световното кино.

 

Изпълнението беше последвано от връчването на първата награда за вечерта - за Най-добра поддържаща мъжка роля. Както се случи и на "Златните глобуси", статуетката отиде при Джей Кей Симънс за брилянтната му роля в Whiplash (Камшичен удар).

 

Както при него, така и при Патриша Аркет, която взе приза за Най-добра поддържаща женска роля, победата беше почти 100% сигурна.

 

Въпреки силния си старт, церемонията вървеше малко бавно, а шегите на Нийл Патрик Харис сякаш не улучваха целта си. Това направи церемониалната атмосфера леко мудна, но музикалните изпълнения на Джон Леджънд, Лейди Гага и Адам Ливайн успешно повдигнаха настроението на публиката.

 

Няма как да не отбележим присъствието на Кралицата на Холивуд - Мерил Стрийп. Макар да не спечели "Оскар" за Най-добра поддържаща женска роля, тя се включи в тази част от шоуто, в която си припомнихме за звездите на Холивуд, които си отидоха през 2014 г.

 

Един от най-емоционалните моменти за вечерта беше речта на Греъм Мур, който спечели отличието за Най-добър адаптиран сценарий за The Imitation Game (Игра на кодове). В нея той изрази уважението си към главния герой на филма Алън Тюринг и подкрепи всеки, който се чувства или се е чувствал странен и не на мястото си.

 

Мексиканският гений Алехандро Гонзалес Иняриту победи конкуренцията и спечели приза за Най-добър режисьор. Както споменахме, шедьовърът му Birdman е сред големите победители на наградите "Оскар" 2015 г. с три статуетки от девет номинации.

 

Вечерта завърши с големите три категории - Най-добър актьор, Най-добра актриса и, естествено, Най-добър филм.

 

Еди Редмейн, който изигра ролята на брилянтния физик Стивън Хокинг, озари сцената с британското си присъствие и беше един от най-развълнуваните победители за вечерта (може би единствено след Греъм Мур). Той грабна и единствената статуетка за лентата The Theory of Everything (Теорията на всичко), която беше и един от фаворитите на вечерта.

 

Джулиън Мур пък стана Най-добра актриса в главна женска роля с оцененото от всички критици изпълнение в Still Alice (Все още Алис). Това е и първата статуетка, която актрисата получава от Академията след четири номинации.

 

Нощта на "Оскарите" приключи с обявяването на Birdman за Най-добър пълнометражен филм за 2014 г. Драмата на режисьора Иняриту тотално доминира над другия фаворит Boyhood, който, противно на очакванията, взе само един "Оскар". Това обаче не прави нито една от лентите по-малко значими за последните фантастични 365 дни в киното.