Гостоприемният Торино и шокофестивалът CioccolaTO

Торино - град с вкус на шоколад и лешник

 

Има един северен италиански град, за който се твърди, че е роден дом на една от най-вкусните шоколадови комбинации, сътворявани някога. Градът е Торино, а вкусът е шоколадово-лешников или, както е познат в Торино, джандуя (gianduja).

 

Историята на джандуята датира от времето на Наполеон Бонапарт, когато вносът на какао от Южна Америка бил силно затруднен. Сурово какао се намирало трудно и било изключително скъпо. През 1852 г. шоколатиерите от Торино Пол Кафарел и Микеле Проше, проявили въображение и добавили към млечния шоколад паста от местен сорт лешници, широко разпространени в района на Пиемонт. Получило се по-евтино лакомство, което не подозирало славата, която го очаква. Така се родила джандуята в цялата й прелест.

 

Световната си популярност шоколадово-лешниковият вкус дължи на друг сладкар от градчето Алба в Пиемонт - Пиетро Фереро. Едва ли има някой, който да не е чувал за Нутела! Забъркан за пръв път през 1946 година, Нутела първоначално бил наречен Паста Джандуя, когато консистенцията на десерта била много по-плътна и гъста, почти като шоколадово блокче.

 

В допълнение към специфичния си вкус, джандуята се приготвя в специална форма, на която шоколатиерите особено държат. В Торино на много места ще видите така наречените джандуйоти - шоколадови бонбони джандуя, оформени като обърнати лодки, опаковани в златисто или сребристо фолио. За пръв път така приготвя джандуйотите Пол Кафарел през 1865 година и до ден днешен това е най-популярният продукт, носещ марката Caffarel.

 

Шоколадовите бонбони с лешници са "основни действащи лица" в ежегодния шокофестивал в Торино - ЧоколаТО (CioccolaTO). Почти всеки местен шоколатиер представя своя версия на джандуйотите. Но събитието не е посветено само на шоко-лешниковите изкушения. Шоколадът във всички негови измерения, вкусове и форми е издигнат в култ и любителите могат да опитат невероятни лакомства. Независимо дали сте в Торино по време на ЧоколаТО или не, бъдете спокойни - гладът ви за шоколад ще бъде заситен, защото градът е целогодишна шоколадова дестинация.

 

Фестивалът: CioccolaTO се провежда обикновено в периода края на февруари - началото на април и продължава около седмица. По-малък е от Еврошоколад в Перуджа, няма тълпи от хора дори вечерно време и това гарантира приятна и спокойна разходка измежду шоколадовите щандове. Не се притеснявайте за възможно студено време - на почти всеки ъгъл се предлагат малки чашки с известния италиански горещ шоколад, който е почти като нашия течен шоколад, но топъл и още по-ароматен. Това вълшебство ще ви сгрее при всички положения.