Коя козметика е био?

Д-р инж Светла Николова, Армина

Колко природа всъщност се крие вътре, когато свежи плодове или билкови растения примамват от опаковките на кремове, лосиони или шампоани? Въобще не са много, както го доказа тестът на германското сп. Öko-test. Дори и в много популярни марки натуралните съставки са твърде малко.

„Натурално“, но не съвсем

Помислете само колко различни продукти на ден използвате за личната си грижа и хигиена – от пасти за зъби, през шампоани и сапуни до кремове, гелове и грим. Повече от 70% от всички продукти за лична грижа могат да съдържат фталати, които са свързани с дефекти при раждането и безплодието. Много бебешки сапуни съдържат химикала 1,4 диоксан, който причинява рак, а боята за коса съдържа фенилендиамин и оцветители, които са доказано канцерогенни и водят до неходжкинов лимфом, левкемия и миелом. Вредните химикали в шампоани, дезодоранти, лосиони и всички други козметични средства, използвани ежедневно се натрупват и водят до сериозни поражения в нашия организъм.
Днешният потребител търси все повече здраве за себе си и за природата. Производители, които доскоро залагаха само на конвенционална козметика, сега се преориентираха. Така производителите проверяват, доколко greenwashing-а в рекламата и позиционирането е ефективен.

Етикетите с надпис „натурално” заблестя междувременно върху много кремове декорирани със снимки на свежи плодове, билки и ярки цветове. Но потреблението не се дължи на фактическия състав, както е при истинската биокозметика. При нея важен ориентир за потребителя е знакът за контрол за биокозметика.

Sante Bio Labels BG 2Козметика със „зелени“ послания

Вси повече жени споделят, че са объркани от многобройните послания и определения в козметичните продукти: „естествени съставки“, „100% натурална“, „био“, „еко“, „органик“.

И наистина като погледне човек в магазини и аптеки: колко бързо и колко много се появиха напоследък „зелени“ марки козметика.

На много опаковки може да се прочете “без парабени, фталати и phenoxyethanol“ или пък „без оцветители, консерванти и минерални масла“. Парабените са изключени в 6 от общо 11 изследвани бебешки продукта на българския пазар. Интересно е обаче, че някои марки рекламират отстъствието на едни химически съставки, а други марки – върху други синтетични съставки. Фактът, че в един продукт не се съдържат дадени химически съединения не означава обаче, че останалите, които са включени в състава му са изцяло безопасни.

Други фирмите производители акцентират както върху качества като „хипоалергични“, „некомедогенни“ (не предизвикващи акне), „за чувствителна кожа

Друг вид подвеждане е голям надпис „С алое“, „със смрадлика“ и други, но тези екстракти, сок или натурални масла са на последно място в списъка със съставките. Според номенклатурата INCI съставките се описват в низходящ ред, което означава, че алоето или смрадликата е в много малко количество. В някои козметични продукти едно растение „плува“ в море от петролни съединения.

Крем без парабени, но с ужасяващ коктейл от вредни и опасни вещества! Каква е ползата? Или по-точно за кого?.

Но има и други начини, с които могат да бъдат заблудени потребителите? Ето няколко от тях:

- Продукти, на които пише „С био бадем”, но останалите съставки съдържат опасни синтетични съединения.
- Марки, на които само малка част от продуктите са сертифицирани като био, а по-голямата част – не. Хората се доверяват повече на марки, които работят изцяло с принципите и философията за загриженост за здравето и природата. Другото не е етично. С едната ръка без химикали, с другата – пълна шепа петролни съединения.
- Европейският знак Еcolabel с цветето, който има много ниски критерии и всяка конвенционална марка може да си го позволи. Стандартите на този знак не изискват въобще включването на съставки от биологично земеделие, като същевременно е възможно включването на такива вредни вещества като полиетиленгликол, натриев лаурет и ларил сулфат, амини и други.

Какво e био/органик/натурална козметика?
Какво ни дава гаранция, че купуваме истинска био и натурална козметика, ако не познаваме всичките сложни за прочитане и произнасяне имена на химически съединения?

Това е единствено знакът на контролния орган, който проверява от начало до край – от растението в полето до крайната опаковка на един козметичен продукт.

В зараждащия се био пазар в България, най-вероятно процентът на хората, търсещи знаците за биоконтрол е все още нисък. Дали се отнася за крем за лице, шампоани, бои за коса или пасти за зъби всеки може да намери истински био продукти, ако търси знаците, зад които стоят строги критерии.

Принципите и философията на био и натуралната козметика се изградени върху разнообразието от съществуващите в природата растения и натурални продукти, които подпомагат метаболизма, регенерирането на клетките, капилярната циркулация. Природата има всички съставки, които са необходими за хидратиране, почистване, детоксикация и подмладяване на нашата кожа. Богатството на природата за вашата красота!

В света съществуват три общоприети термина за означаване на сертифицирана козметика, която се контроли от независим орган. На немски е приет от преди 50 години терминът naturkosmetik, на английски – organic, а във Франция и много други страни, включително и България – био козметика. Термините са различни, но ги обединява контролът и сертификатът с ясно дефинирани стандарти и знаци.

Знаците
Контролни органи с ясно дефинирани стандарти

За да бъде истинска био, органик или натурална козметиката, тя трябва да бъде контролирана от независим орган и на опаковката да стои неговия знак.

natrieМеждународен орган за натурална и био козметика -www.natrue.org

Фирмите, които се сертифицират от NATRUE представляват 2/3 от пазара на био козметика в Европа, а от 2009 година работи и на американския пазар. Освен вода, продуктите сертифицирани с NaTrue могат да съдържат 100% естествени съставкиДа. Напълно приложими критерии, диференциация на продуктовите групи, пълна забрана на петролни и синтетични съеднения, ГМО. Флоралните води не се включват в калкулацията за съдържание на биологични съставки, за разлика от френските стандарти. Не се допускат синтетични съединения. Знакът NATRUE e с най-голямо доверие от потребителите в цяла Европа, поради прозрачността на системата за контрол. Всеки може да види в сайта на natrue.org стандартите, марките и техните продукти, получили знака NATRUE.
Амбицията на NaTrue е да въведе не само общи европейски стандарти за био и натурална козметика, но и да бъде световен стандарт.

bdihBDIH
BDIH – Първата професионална и специализирана система за специализиран контрол и сертификация на натурална и биокозметика.
http://www.kontrollierte-naturkosmetik.de/ и www.bdih.de.
Авторитетен строг немски стандарт, обхващащ 110 марки с над 3 800 продукта от Европа, САЩ, Нова Зеландия. Най-малко 70% от продуктите на една марка трябва да бъдат сертифицирани, преди първият продукт да получи правото да носи така търсения знак на BDIH. По този начин се изключва „сертификацията алиби” на фирми, които произвеждат едновременно „био” и не „био” козметика. Разрешените съставки са близо 690 на брой, избрани измежду повече от 20 000 съставки, използвани в козметиката. В продукта трябва да има 100 % натурални съставки. Не се допускат синтетични съставки.

ecoCosmebio (http://www.cosmebio.org). Френска професионална асоциация за екологична и био козметика.
Cosmebio възлага контрола на друга френска организация Ecocert, която работи в областта на натуралната и био козметика. Има две степени на сертификация. За Био лого – се допуска 5% синтетични съставки, а 95% от растителните суровини да са биологични. Като цяло делът на био съставките трябва да са най-малко 10%. За другата степен „Еко” – най-малко 50% от растителните суровини трябва да са биологично произведени.

eco-certEcoCert (www.ecocert.com) е френска сертифицираща организация, която работи и в други страни по света. За степента „био” 95% от състава трябва да е от натурален произход, а 95% от растителните суровини да са биологично произведени. За втората степен „натурална” козметика, също 95 % трябва да са натурални суровини, но растенията могат да бъдат 50% от биологично земеделие. В калкулацията се включват и флоралните води. Забранени са синтетични ароматизатори, оцветители и мазнини, както и ГМО. Допускат се синтетични масла и петролни деривати до 5%.

usdaUSDA  http://www.ams.usda.gov е държавен сертифицращ орган за контрол и сертификация на храни. Има доста критики към този стандарт http://www.cosmeticsdesign.com/Market-Trends/Why-the-US-needs-private-organic-cosmetics-standards.

Някои съставки в козметиката могат да бъдат сертифицирани от този орган, например етерични масла, екстракти итн, но специфични съставки за козметиката като емулгатори и консерванти не попадат в капацитета на контролния орган, който работи предимно за храни. Затова в САЩ има много частни стандарти на търговците на дребно, които създават собствени правила, свързани с декларации за натуралност.

soilSoil Association (www.sacert.org) е сертифициращ орган във Великобритания, създаден като частна търговска компания и е в тясна връзка със Soil Association - неправителствена организация, подпомагаща развитието на биологичното земеделие във Великобритания. Не е специализиран за козметика, сертифицира и продукти от земеделско производство.

Доверието на потребителите
В проведено от GfK изследване в Германия през 2010 год. е установено, че 90% от потребителите на био и натурална козметика се доверяват само на марки, които носят знака на контролния орган. За декоративната козметика процентът е още по-висок – 99%.

Информираността е също толкова важна и за българските потребители за да направят своя осъзнат избор. За да има полза за тяхното здраве и за природата.