Труден старт в работата след отпуските – „великата депресия“

Почти всеки втори се оплаква от следотпускарски стрес, твърдят психолозите. Страх от натрупаните през времето на отсъствие задачи, безпокойство, нарастващо напрежение, потиснатост са първите признаци на това състояние, което лекарите определят като лека форма на депресия.


Статистиката сочи, че около 40% от напусналите работа правят това след годишния си отпуск. Точно тогава се увеличават и подадените молби за развод. Не бързайте с радикалните решения. Според специалистите симптомите на следотпускарската депресия отшумяват в рамките на 4-5 дни, най-много за седмица-две. Те смятат, че адаптацията зависи и от продължителността на почивката. В делничния ритъм по-трудно влизат онези, които са отсъствали от работното си място повече от две седмици. По-малко застрашени са почивалите активно, отколкото онези, които са останали у дома, правили са ремонт на жилището или са приготвяли зимнина.


Някои психолози съветват да се прилага следната хитрина: върнете се на работа не в понеделник, а в сряда или четвъртък. Така седмицата ви ще бъде по-кратка и ще избегнете голямото натоварване. Вместо да запретнете ръкави и да започнете най-напред с трудните задачи, загрейте с лесните. Например отговорете на най-неотложните писма, останалите оставете за следващите дни.


За да превключите безаварийно в работен режим, яжте храни, които смъкват нивата на стреса. Като антидепресанти действат шоколадът, бананите, скумрията, сьомгата, бадемите и зехтинът, които са богати на полезните омега-3 мастни киселини. "Аз съветвам моите пациенти да използват активно и един безплатен антидепресант - слънцето - казва психиатърът д-р Веселин Герев. - Не забравяйте, че психиката е така устроена, че след 2 часа работа трябва да има 5-10-минутна почивка, а 5-те работни дни да се редуват с 2 почивни."