За да имате изряден маникюр, не умаловажавайте кожичките

Задължително е честото миене на ръцете, както и почистването под ноктите. Едно от най-замърсените места на тялото ни се крие именно под ноктите. Затова внимателно почиствайте ръцете, когато започвате да правите маникюра си.


Кожичките


Специалистите са единодушни, че е по-добре в домашна обстановка да не изрязвате сами кожичките на ноктите си. Това може да ви докара само някоя инфекция или обезобразяване. Ако правите сама маникюра си, използвайте инструмент, за да избутате кожичките към основата на нокътя. Това е достатъчно.


Никога не гризете, дъвчете, изрязвайте и избутвайте прекалено грубо назад кожичките си, тъй като това допълнително ги разранява и ще повреди правилния растеж на ноктите ви.


Първото и най-основно правило в грижата за пръстите ви е да ползвате много овлажняващ крем за кожички. Продават се под различна форма - със съдържание на восък, крем или различни масла и трябва да се нанасят няколко пъти дневно. Единственото, което трябва да направите, е да втриете малко количество овлажняващ крем в кожичките и след няколко дни ще забележите разликата.

 

Блясък на ноктите


За здрави и блестящи нокти е препоръчително да ги натриваме с лимон или портокал. Лимонът е природна панацея за редица заболявания, но е също така и верен помощник в разкрасяването.


Как?


Взимате половин лимон и започвате да триете ноктите си в него. Правете това два-три пъти седмично, по 15 минути, докато гледате нещо по телевизията. Ефектът е гарантиран – здрави и красиви нокти!


Витамин Е също може да се ползва, за да се премахнат сухите и напукани кожички. Масажирайте маслото в кожичките и върха на пръстите ежедневно. Това ще ви помогне да ги изгладите и хидратирате.


Друг чудесен продукт, който може да се ползва при напукани кожички, е маслото от ший. То е бледо жълто на цвят и има възстановяващи козметични свойства като овлажняващ крем или емулсия. Маслото от ший предпазва от много неблагоприятни климатични условия.


Използвайте памучни ръкавички през нощта. Започнете с почистване на ръцете, после нанесете овлажняващ крем въру тях и ги мушнете в ръкавичките.


За да избегнете изсушаването и нацепването на кожичките е много важно да включите в хранителния си режим храни съдържащи витамин А, В, С, D и Е. Освен това цинкът и калцият са много важни. Не прекалявайте с алкохола, захарта и наситените мазнини.