Как да си съхраним колагена в кожата

За да се поддържа здравия и младежки вид, най-добре е да се защити здравият колаген, който имате, и да се предотврати бъдещото му разграждане. Има два начина да се постигне това: (1) да избягват UVA и UVB лъчи, и (2) да се предотвратява вредното въздействие на свободните радикали. Колагенът представлява 75% от нашата кожа - тя изглежда по-гладка, по-здрава, по-млада главно поради здравословните нива на съдържание на колаген. Поради това, хората по целия свят, които се стремят към красотата, търсят нови начини за увеличаване на количеството на колагена и възстановяването на повредения колаген.

 

Ултравиолетовите лъчи (UVA и UVB) от слънцето са 90% от причините за преждевременното стареене на кожата. Излагането на UV лъчи трябва да се ограничи, като ежедневно се прилага слънцезащитен крем, за да се защити здравият колаген. Много компании, произвеждащи средства за грижа за кожата, разбират тази необходимост и включват слънцезащитни продукти в дневните овлажнители.

 

Вторият етап на превенция за защита на съществуващите и бъдещите нива на колаген е допълнителното и локално приложение на антиоксиданти. Тъй като антиоксидантите се борят със свободните радикали, които са резултат от излагане на UV радиация, озон, замърсяване, цигарен дим или вътрешни метаболитни процеси, те предотвратяват деградацията на съществуващите колагенови влакна и защитават здравословното функциониране на клетките на фибробластите.

 

Стимулиране на синтеза на нов колаген

 

Има много начини за стимулиране на синтеза на нов, здравословен колаген. Първо, можете да създадете запас на витамин С в кожата. Витамин С, който е необходим кофактор в синтеза на колаген на кожата, определено увеличава производството на колаген. Едно проучване установи, че продължителното въздействие на витамин С върху клетките, свързващи тъканите, стимулира синтеза на колаген до 8 пъти.

 

Друг начин да се стимулира синтеза на колаген е чрез външно ексфолиране с помощта на алфа и полихидрокси, които разрушават свръзката между клетките на роговия слой и ни избавят от мъртвата кожа.

 

Постоянната ексфолиация стимулира обновяването на клетките. Химическото ексфолиране също така увеличава дебелината на дермата. Учените обясняват това удебеляване на дермата със синтеза на гликозаминогликан в дермата.

 

Третият начин за стимулиране на синтеза на колаген - с помощта на пептиди, които стимулират колагена. Като цяло, фибробластите стимулират синтеза на колаген чрез използване на специална комбинация пептидни сигнални молекули (фибробластни растежни фактори), свързани с рецепторните участъци на мембраната на фибробластите. Тези сигнални молекули могат да бъдат използвани локално за увеличаване на производството на колаген.

 

Храни-доставки на колаген и витамин Ц– ягоди, соя, зелен боб, орехи, зеле, моркови, маслини и, портокали, авокадо и др.