Print this page

Умни бански ще предпазват от слънчеви изгаряния

Френска фирма пусна на пазара умни бикини, които предпазват потребителките от слънчеви изгаряния, пише International Business Times.

 

Търговската марка на новия продукт е Connected bikini. Благодарение на специален топлинен сензор, който измерва нивата на ултравиолетовата радиация, банските предупреждават кога точно дамите трябва да се скрият от слънчевите лъчи. Но преди това те трябва да въведат данните за своята кожа в специално приложение за смартфони, което работи под операционните системи Android и iOS.

 

Ако съществува риск от слънчево изгаряне, мобилното устройство, свързано чрез bluetooth със сензора на банския костюм, веднага активира алармата на смартфона. Слънчевите изгаряния могат да доведат до дълготрайни проблеми с кожата, предизвикващи бръчки. Те увеличават 2 пъти риска от рак на кожата.

 

Новият артикул е разработен от френската фирма "Спинали". Според ръководителя й Мари Спинали това е първият в света модел бански, който ще помага на хората да се пекат напълно безопасно. "Идеята ми дойде супер спонтанно, когато един ден видях турист да изгаря на плажа. Казах си: в края на краищата има саксии за цветя, които сигнализират, когато растенията се нуждаят от напояване, така че трябва да може да се измисли нещо, когато слънцето е прекалено горещо."

 

Спинали заяви, че продуктът не е рекламен трик, а реално работи. Първите й цели са Бразилия и Австралия, където прекарването на времето навън и особено на плажа е част от местната култура.

 

Смарт банските струват от 149 до 189 евро. Топлинният сензор е подвижен и може да се маха. Той е водоустойчив и не се уврежда при плуване. Компанията пусна едновременно и плажна кърпа със същия сензор на цена от 99 евро.