Красиви и защитени.Готови ли сте за лятото?!

Да сте защитени означава не само да сте намазали кожата си с крем със слънцезащитен фактор. Има още някои специфики на тази защита, които ще ви помогнат да сте спокойни за здравето си. Ето кои са те.


Бъдете винаги подготвени


Когато става въпрос за слънцезащита, разковничето е винаги да сте с една стъпка напред. В повечето случаи, хората отиват на плажа, едва тогава се намазват с крем за защита и остават така до края на деня. Независимо дали сте се потопили в морето или не, слънцезащитният крем губи своята ефективност с времето. В зависимост от слънцезащитния фактор, трябва да внимавате през какъв период от време да повтаряте нанасянето на крема. Трябва да знаете след колко време започвате да изгаряте, за да предвидите какъв фактор да изберете за защита. Съответно и през колко време да го нанасяте. Всеки може да провери UV-индекса на кожата си в аптеките или в интернет.


Нанасяйте правилно количество


Лесно е да запомните, че за лицето е достатъчно количество на крема колкото нокът, а за тялото – общо около две супени лъжици. Много хора не повтарят нанасянето на слънцезащитен крем, което е също толкова лошо, колкото и да не се защитавате изобщо. Нанасяйте го поне веднъж на всеки два часа.

 

Приемайте витамини

 

krasivi2Слънчевото изгаряне е възпаление на кожата и прекомерното излагане на слънце води до нейното стареене. Тя се изсушава, става груба и набръчкана, появяват се пигментни петна. Добре е да се приемат естествени витамини чрез храната, които действат като вътрешна защита за организма. Ако приемате повече антиоксиданти, кожата ви ще се зачервява по-малко на слънце. В този смисъл е добре да внимавате какви витамини под формата на хапчета приемате – често те правят кожата ви по-чувствителна към ултравиолетовите лъчи.

 

Нанасяйте слънцезащитен продукт дори в облачните дни

 

Експертите препоръчват използването на слънцезащитни продукти през цялата година. Ултравиолетовите лъчи проникват дори през прозореца, което води до по-бързото остаряване на кожата. Тогава какво да кажем за дните, в които е облачно и дъждовно?! Във всеки един ден е наложително да се предпазвате от слънчевите лъчи.

 

Дрехите помагат на слънцето

 

През лятото е добре да носите дрехи в светли цветове, защото тъмните привличат слънчевите лъчи. Зависи също и каква е материята – по-тънките материи пропускат слънчевите лъчи, а по-плътните ги спират. В действителност дрехите наистина могат да осигурят допълнителна защита. Шапката е чудесен пример за това. Много марки създават дрехи, които са специално предназначени за защита от слънцето, особено за чувствителни кожи.

 

Не забравяйте устните

 

Тази част от лицето е изключително податлива на изгаряне, тъй като не разполага с меланин, който да защитава кожата от ултравиолетовите лъчи. Използвайте хидратиращ крем за устни с фактор SPF 20 и го нанасяйте най-малко 15 минути преди да излезете.

 

Слънчеви очила

 

Това е част от имиджа ви, която през лятото (а и не само) трябва да ви осигурява качествена защита. Некачествените слънчеви очила могат буквално да ви причинят болки в главата, в очите, както и сбръчкване на кожата около очите.