Специални грижи за косата през летния сезон

Редица фактори могат да повлияят на красотата на косата. Такива са стресът, замърсяването, неправилната грижа. Дори промяна в сезоните може да засегне здравето на косата. Косопад или липса на блясък – лятото може да донесе куп проблеми. Как можем да се справим с тях?

 

Силното слънце през топлия сезон често води до промяна в цвета на косата. За да се защити той, е препоръчително да се носи шапка или да се нанася козметичен продукт, който да я защитава от слънцето.

 

Плуването е чудесен начин да се охлади горещото тяло през лятото. Хлорът, който се намира в басейните обаче, може да доведе до появата на зеленикав оттенък на косата. След всяко излагане на хлорирана вода, трябва да се използва шампоан, който да отстранява хлора. Препоръчително е също така да се носи и защитна шапка по време на плуване.

 

Бретонът, „залепнал“ за челото, може да запуши порите и да доведе до появата на пъпки. Като цяло, косата трябва да се държи настрана от лицето, за да може кожата да диша. А ето и още няколко съвета за красива и здрава коса през лятото:

-Да се избягват горещите душове и да се използва хладка или студена вода;
-Трябва да се използва подхранващ шампоан, вместо обикновен. Ако косата се мие всеки ден, следва да се използва по-мек ежедневен шампоан;
-Ако се предвижда ваканция, която включва излагане на слънце, косата не бива да се боядисва непосредствено преди началото й. UV лъчите през лятото могат да унищожат цвета;
-Препоръчително е да се консумират големи количества течности, за да се поддържа организмът, а заедно с него и косата, хидратирани. Трябва да се ядат и повече сезонни плодове и зеленчуци, за да се осигурят хранителните вещества, необходими за здравето и красотата на косата.