Опасни ли са секси високите токове?

Ако имате болки в краката или ставите, достатъчно е да се направи медицински преглед и рентгенова снимка. Лекарите обикновено са реалистични, когато става въпрос за носенето на високи токчета и смятат, че жените, които твърдят, че ги носят само за почивните дни, разбира се ги носят и няколко пъти и през седмицата, тъй като смятат, че в тях изглеждат по-красиви и по-женствени.


Може би модата със сигурност печели и кракът наистина изглежда женствено и красиво на висок ток, но не бива да прекалявате.

 

Факти за високите токове:


-Πpoмянaтa нa cтoйĸaтa нa тялoтo, в peзyлтaт нa xoдeнe c виcoĸи тoĸчeтa дoбaвя дoпълнитeлнo нaтoвapвaнe във вътpeшнaтa cтpaнa нa ĸoлянoтo.


-Уcтaнoвeнo e, чe нaлягaнeтo в ĸoлeнaтa ce yвeличaвa c 26%, ĸoгaтo нocитe виcoĸи тoĸчeтa.


-Bиcoчинaтa нa тoĸчeтaтa и ocтpoтaтa нa oбyвĸитe cъздaвa yдeбeлявaнe нa тъĸaнтa oĸoлo нepвa мeждy тpeтия и чeтвъpтия пpъcт, ĸoeтo мoжe дa дoвeдe дo бoлĸa и cĸoвaнocт в ĸpaĸaтa – виж cнимĸaтa гope вдяcнo.


-Oбyвĸитe c виcoĸи тoĸчeтa, плътнo пpилeпнaли ĸъм xoдилoтo мoгaт дa пpичинят дeфopмaция нa cтaвaтa, нaмиpaщa ce в ocнoвaтa нa гoлeмия пpъcт нa ĸpaĸa, ĸoeтo дa изĸpиви ъгълa нa cъщия пpъcт и дa гo нaĸлoни ĸъм ocтaнaлитe


-Koгaтo пpeднaтa чacт нa ĸpaĸa e нaĸлoнeнa нaдoлy cпpямo пeтaтa, ĸaĸтo e пpи нoceнe нa виcoĸи тoĸчeтa – axилecoвoтo cyxoжилиe ce cтягa. Koлĸoтo пo-виcoĸo e пeтaтa cпpямo пpeднaтa чacт нa xoдилoтo, тoлĸoвa бoлĸaтa мoжe дa бъдe пo-cилнa.


-Hoceнeтo нa виcoĸи тoĸчeтa пpepaзпpeдeля тeжecттa нa тялoтo нepaвнoмepнo, a aĸo тoвa пpoдължи пo-дълъг пepиoд oт вpeмe, мoжe дa дoвeдe дo бoлĸи в ocнoвaтa нa ĸpaĸa.

 

Ако сте съвсем в началото и имате желание да носите обувки на висок ток, трябва да свикнете с идеята, че като всяка промяна за тялото, преминаването от ниски към високи обувки има период на адаптация, който не е приятен. Усложненията са болки в мускулите на прасците и стъпалата, „възглавничките” в предната част на стъпалата се подуват, болят и реагират с мазоли. Ходенето на високи обувки не е вроден навик на никого, то се придобива след напасване на крака към височината. Добре е да започнете с по-нисък ток (3-4 см.), макар че той не е съществен за подготовката ви за преминаване към високи обувки.


Най-удобни са обувките, които освен към стъпалото се закрепват добре и към глезена. Така си спестявате едно напрежение – изхлузването на обувката.


Когато обуете нови високи обувки, опитайте се да се повдигнете на пръсти с тях – на около два сантиметра. Не ги взимайте ако не ви позволяват това движение.

 

Триковете на Тайра Банкс за високи токове:


-Първи трик: носете обувки с платформи. Платформата визуално удължава крака, но най-вече тока отзад. Така можете да носите 6-7 сантиметрови (и повече) обувки на поносимата реална височина от 3-4 сантиметра, която е удобна за крака и свода на стъпалото.


-Правете като балерините: за да избегнете подхлъзването, избирайте обувки с лек релеф на подметката, но тъй като сред високите обувки, особено вечерните рядко се срещат такива, използвайте ножица, за да надраскате повърхността на подметката. От това обувката няма да се развали,стига да държите ножицата затворена – драскайте с върха й.


-Изпънете се, разгъвайте докрай коляното при постъпателното движение напред – но не за да падне кракът прав и да загубите „амортисьорната” подкрепа на коляното, а за да пренесете напрежението от краката в таза. Задвижването на бедрата от ханша е меко и красиво движение и правилния „мотор” който задвижва краката върху високи обувки.


-Използвайте силиконови възглавнички за обувките, които не пасват добре на крака ви – по-големи са, по-широки или отворени, но хлъзгави, така че пръстите ви изскачат напред. Ако бързате – споделя Тайра – използвайте спрей за коса: напръскайте вътре в обувката, изчакайте няколко секунди и обуйте.

 

Давайте си почивка от високите обувки – с масаж, топла вана със соли и почивка на краката, при която ги поставяте в спокойно положение на по-висока от тялото плоскост. Обувките на 10 сантиметра и повече не са непременно за носене.