ГЕРБ осигури кворум, парламентът работи

След като вчера от ГЕРБ се договориха с БСП и ДПС да бъде гласувана актуализация на бюджета на Здравната каса, днес осигуриха кворум и парламентът заработи.

От "Атака" продължават да бойкотират заседанията, но в залата се събраха достатъчно депутати - 166.

До последно управляващите твърдяха, че не се налага актуализация, но Бойко Борисов постави ултиматум, че само тогава Народното събрание ще може да функционира. Така вчера от БСП се срещнаха с ръководството на НЗОК и Лекарския съюз и обявиха, че са ги убедили, че наистина има нужда от такава.

Ако Министерски съвет одобри актуализацията на заседанието си днес, е възможно до края на седмицата тя да бъде обсъдена и в парламента.

Актуализацията на бюджета на НЗОК е задължителна, коментира пред журналисти Борисов, цитиран от „Фокус”.

 

На въпрос дали трябва да се актуализира и целият бюджет, бившият премиер отговори, че това е задължително.

 

По думите на Борисов от БСП имали наглостта да казват, че ГЕРБ са виновни,  службите се упражнявали по повод две банки и създали огромно напрежение. Според него проблемът не е решен и трябва да се знае "с какви пари и откъде ще запушат дупката в тази банка, ако не се актуализира бюджетът".

 

Запитан колко е резервът и дали ще стигне, той отговори:

 

„Не знам, виждате ли капана, където ни поставиха. БНБ молят да не се говори по този въпрос и ние не говорим. А всъщност това е сакралният въпрос, отговаряйки му, ще стане ясно, че актуализацията на бюджета незабавно трябва да се направи и то с няколко милиарда”.

 

По повод съобщеното от лидера на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, че е имало обсъждане в Министерски съвет за фалиране на Здравната каса, Борисов каза, че "те искат да фалират и банките по този начин, но след това като видяха какви поразии нанесоха, се уплашиха и се скриха".

 

Междувременно депутатите приеха седмичната си програма, като няма да бъдат разглеждани законопроекти, по които няма политическо съгласие. Така няма да се обсъждат промените в НК за отпадане на давността за престъпления, извършвани по политически причини.

 

Ще бъде гласувано ветото на президента върху промените в Закона за защита на конкуренцията. Трябва да бъде приет и Законът за защита на потребителите, който ще даде възможност за отказ от договор, без причина и без да дължат неустойки.

 

Предстои да бъдат обсъдени и промените в НК за криминализиране на слуховете за банките, но вчера от ГРЕБ и ДПС заявиха, че предложенията трябва да бъдат прецизирани.

 

Днес бяха ратифицирани редица международни споразумения.