„Веднага трябва да предприемем мерки за влизане в Банковия съюз на Европа“- Меглена Кунева

"България няма план кога и как ще влезе в еврозоната. Еврозоната ни дава възможност да ползваме контролните механизми и системите за сигурност на ЕС. Веднага трябва да предприемем мерки и за влизане в Банковия съюз на Европа.“ Меглена Кунева.


Тя припомни, че настояването на започване на действия по тези две членства е част от декларацията на Реформаторския блок от петък по повод последните събития в банковата система у нас.Кунева каза още, че не от вчера страната ни не предприема никакви действия към приемане на единната европейска валута и опроверга твърденията, че МВФ трябва да „влезе“ в страната. Тя обясни, че повече от постигнатото до момента в условията на валутен борд МВФ няма как да допринесе, защото е възможно да партнира с България по три начина, като и трите са неизгодни.


"МВФ не може да влезе като „stand-by“ споразумение, защото това значи Фондът да управлява страната, нито като т.нар. гъвкава кредитна линия, защото нямаме нужната политическа стабилност. България не може да ползва и т.нар. предпазно споразумение, което е за определен период от време, обясни Кунева и добави, че много по-добре за страната би било да започне преговори с Европейската централна банка за членство в Банковия съюз на Европа. Така преходът и към еврото ще стане много по-плавен и ние ще се възползваме от всичките си предимства като членове на ЕС", подчерта Кунева.


На въпрос за ситуацията в банковата сфера у нас тя каза, че ако управляващите следват публичния интерес, трябва да предоставят ясен анализ, изводи и мерки занапред, вкл. за запазване интереса на вложителите.Кунева изрази съжаление, че точно една от нейните директиви като еврокомисар – директивата за правата на потребителите, не е била приета от България, а всички останали страни от ЕС вече я прилагат.


Тя припомни, че българските депутата гласуваха измененията в Закона за потребителите в деня, в който ЕК обяви санкции срещу Българи вкл. и за това, че не е транспонирала тази директива.Тя нарече шокиращи нарушенията в правата на потребителите, в сектора на здравеопазването, неизпълнените ангажименти на България към опазване чистотата на въздуха, нарушенията при заетостта и обезщетенията, голямото закъснение за въвеждане на електронно правителство като сфери, в които ЕК е обявила санкции срещу България. "Нарушени са основни права на гражданите – като потребители, като пациенти, като работещи, на правото им на чист въздух, на електронно обслужване", обобщи още санкциите Кунева.Тя припомни, че през 2015 изтичат преходните периоди на България, които Кунева е договорила като главен преговарящ: "България и Полша успяхме да договорим най-много преходни периоди сред останалите 12 нови страни членки, но тези периоди бяха, за да успеят страните ни да синхронизират стандартите си с европейските. Сега тези срокове изтичат и ако не отговаряме на изискванията, ще плащаме санкции", каза още Меглена Кунева.