Заведете дела срещу касата – съветват болниците от БЛС

Българският лекарски съюз осъжда остро народните представители, които отхвърлят предложената актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Това се посочва в писмо до здравните власти и медиите.


Съсловната организация дори призовава болниците в страната масово да заведат дела срещу касата за забавени плащания.


„Скрити зад несъстоятелни аргументи и прилагайки познати прийоми на нагло поведение, депутатите за пореден път отрекоха здравеопазването като приоритет и не гласуваха актуализация на бюджета на НЗОК.


С процедурни трикове и прехвърляне на „топката” народните избранници оставиха системата без сигурност, а съсловието - в позиция на невъзможност да лекува хората“, четем в становището.


Според БЛС поведението на депутатите от БСП, поискали разделно гласуване на бюджета на държавата и НЗОК, показва изключителната неподготвеност на депутатите и непознаването на законовите рамки, както и явен опит да се блокира процедурно гласуването на актуализацията като цяло.


Лекарският съюз продължава да настоява за актуализация на бюджета на касата, но в пълния му размер от 328 млн.лв., а не с предложените необосновано 225 млн.лв.
Представителите му се надяват, че този път разумът ще надделее над "политическите боричкания" в интерес на българските граждани, за чиито живот лекарите се борят всекидневно.


„И трябва ли да се блокират граници, както се позволява на други браншове да го правят, за да стане ясно, че пълният дефицит на средства ще доведе до драстична заплаха за здравето на населението“, заявяват те.


Съсловната организация призовава всички болници и останалите медицински изпълнители веднага да заведат съдебни искове срещу НЗОК за дължимите им забавени суми.


БЛС призовава и всички лекари в страната да упражнят правото си на гражданско неподчинение, както и към организация на ефективни протестни действия.


Предстоят заседания на ръководните органи на БЛС, където ще се обсъдят формите и начините, по които медиците ще реагират в случай, че депутатите не успеят да гласуват актуализацията на бюджета до края на тази седмица.