Народното събрание - най-мощният консуматор на пари сред ключовите институции

Народното събрание е шампион сред ключовите институции в страната по изразходвани средства за представителни нужди. Това показва справка за харчовете на парламента, Министерския съвет и президентството за годината, в която се разполага мандатът на кабинета „Орешарски”. Очаква се утре той да бъде прекратен с подаването на оставка от премиера и екипа му. Протоколните събития, организирани от Народното събрание през този период, глътнали над половин милион лева. В сумата се включват разходите по време на събития на шефа на НС Михаил Миков, заместниците му, председателите на парламентарните групи и комисии, харчовете по посрещането на гости на институцията, както и по обезпечаване на международната дейност. Над 110 000 лв. от средствата са отишли например за провеждане на форум в НДК по линия на Черноморското икономическо сътрудничество.

 

Президентството е на второ място по представителни разходи с похарчени малко над 140 000 лв. Най-голямата сума по това перо е отишла за посрещане на гости и организирани за тях работни срещи, закуски, обеди и вечери – близо 78 000 лв. Подаръците и сувенирите, които държавният глава Росен Плевнелиев е поднасял у нас и в чужбина, са глътнали още 38 500 лв., а за цветя и венци са отишли още 16 500 лв. Традиционният прием на президента за 3 март, който тази година беше в Централния военен клуб, е излязъл малко над 7800 лв. Парите са значително по-малко от средствата, които пръскаше за това събитие предшественикът на Плевнелиев на поста - Георги Първанов. По негово време се провеждаха помпозни приеми в Националния исторически музей с хиляди гости, като рекордните разходи достигаха близо 50 000 лв.

 

Най-символична сума за протоколни нужди отчита Министерският съвет – 16 257 лв. Президентството пък е шампион по харчове за задгранични командировки. От „Дондуков” 2 обаче единствени отчитат и средствата, преведени по сметките на правителствения Авиоотряд 28 за полетите. Така за воаяжите на президента Росен Плевнелиев през изминалата година са платени над 660 000 лв. - пътни, дневни и квартирни. Най-голямата сума е навъртяна за полета на държавния глава с Авиоотряд 28 до Китай през януари – 209 486 лв. Още 138 000 лв. са отишли за воаяжа му с правителствения самолет до Виетнам. При визитите си зад граница обаче държавният глава спи и в доста по-луксозни хотели от премиера.