Print this page

Световните политически лидери апелират за „заравяне на томахавката“ в Газа

Лидерите на Франция, САЩ, Германия, Великобритания и Италия заявиха в телефонен разговор желанието си за увеличаване на натиска за постигане на примирие в Газа, се казва в публикувано в Париж комюнике.


„Натискът трябва да бъде увеличен за постигане“ на примирие, се договориха президентът на САЩ Барак Обама, германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Дейвид Камерън, италианският премиер Матео Ренци и френският президент Франсоа Оланд.


„Ръководителите се договориха да удвоят усилията си за постигане на примирие. Влошаването на положението е от полза само за екстремистите“, счетоха те. Смъртта на палестински деца в Газа и на цивилни в Израел разби надеждите за примирие днес, в първия ден от мюсюлманския празник Фитр и след три седмици на конфликт между Израел и Хамас.


В Ню Йорк 15-те страни членки на Съвета за сигурност на ООН, които се събраха спешно, изразиха в единодушна декларация „силната си подкрепа за незабавно и безусловно хуманитарно примирие“.


В трите седмици на израелската офанзива загинаха около 1050 души, над три четвърти от които цивилни според ООН, а около 6200 бяха ранени в ивицата Газа. От израелска страна бяха убити 43 войници и най-малко седмина цивилни.