Политически ход ли е актуализацията на бюджета – Румен Гечев „Коалиция за България“

Искането за актуализация на държавния бюджет е политически ход, смята депутатът от „Коалиция за България” Румен Гечев. Той заяви категорично, че има опити за политическа дестабилизация и първият ход е бил предложението за банкова ваканция, което не е успяло. Сега е ред на искането за актуализация на бюджета, което не е подкрепено от макроикономическите данни, заяви народният представител.

 

Според него в мотивите на правителството има вътрешни противоречия. В първата част на предложението е записано, че бюджетът може да бъде изпълнен и в първоначалния си вид. Освен това повечето експерти – „и отляво и отдясно”, са заявили, че няма нужда от ремонт на държавния бюджет.

 

Румен Гечев обаче беше убеден, че е нужна актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Актуализацията е нужна, за да не бъде поставена дори и пред минимален риск здравната система.

 

Във фискалния резерв вече има към 9 млрд. лева и в него действително са и 3-те милиарда от емисията облигации, реализирани на външните пазари, обясни Гечев. Той обаче допълни, че с тези средства трябва да бъде покрит стар дълг, който падежира на 15 януари 2015 година.

 

Менда Стоянова: В искането за актуализация няма повече политика, отколкото числа

 

Актуализацията на бюджета не е приумица на президента и в идеята няма повече политика, отколкото числа, заяви от своя страна депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова. Тя посочи, че служебното правителство ще управлява около три месеца в „безвремие”. „Ако на 5 окотмври нито една партия не получи пълно мнозинство, предстоят тежки преговори за съставяне на коалиционен кабинет”, обясни още Стоянова.

 

Тя посочи още мотиви, които налагат актуализацията на бюджета. Към 11 юли има неразплатени 1,48 млрд. лева към бизнеса, дължими за вече изработени по европейски проекти. Те трябва да бъдат разплатени, за да могат да бъдат отчетени пред Брюксел до октомври и след това средствата да бъдат възстановени.

 

Стоянова посочи и още един непредвиден разход в бюджета, който е свързан с КТБ. Ако на 21 септември бъде отчетено, че капиталът на банката не достига и бъде отнет лицензът, за да бъдат изплатени гарантираните депозити ще бъдат необходими 2,1 млрд. лева от Фонда за гарантиране на влоговете, както и 1,5 млрд. лева допълнително от бюджета.

 

Затова и актуализацията е необходима, за да бъде гарантирана работата на държавата, допълни още Менда Стоянова.