Дейвид Камерън цели агенциите за подбор на персонал да търсят работници предимно от острова

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън обяви допълнителни мерки за противодействие на имиграцията с цел източване на социалната система на страната.

 

Очаква се като ефект от мерките броят на имигрантите от Европейския съюз на Острова, които получават помощи, да се свие наполовина, посочва Камерън в статия специално за изданието.

 

Още в началото на годината властите на Острова решиха, че имигранти от държавите от ЕС няма да могат в продължение на три месеца след пристигането си във Великобритания да получават помощи за търсене на работа и за деца. Сега се съкращава наполовина и срокът, в който чужденците могат да получават такива помощи, след като се квалифицират за тях. От шест месеца този срок се намалява на три месеца.

 

Предвиждат се и мерки за борба с различни образователни институции, които фиктивно приемат студенти с цел финансово облагодетелстване. Отделно британският премиер обещава, че ще спре рекламата на над 500 хил. работни места в страната в ЕС.

 

Камерън подчертава, че правителството му иска да промени така системата за имиграция, че „британците да са поставени на първо място“.

 

Премиерът на Великобритания се опитва да си върне изгубените гласоподаватели, които подкрепиха популистката партия на Найджъл Фараж на евроизборите.

 

Същевременно Международният валутен фонд (МВФ) предупреди Лондон, че рестрикциите пред имиграцията ще имат негативен ефект върху икономиката.

 

„Облекчаването на изискванията пред имигрантите в сфери, в които се отчита недостиг на работна ръка, може да доведе до ръст на производителността и да спомогне за ребалансирането на британската икономика“, посочва фондът. Очакванията на институцията са през тази година Великобритания да постигне растеж от 3,2%, който обаче да се забави до 2,7% през следващата година.

 

Изданието посочва, че от над 2,4 млн. свободни работни места в ЕС, обявени на портала EURES, над 1,1 млн. са във Великобритания. Даунинг стрийт обещава, че обявите ще се публикуват на портала, след като работодателите поискат разрешение за това.

 

Камерън подчертава, че някои агенции за персонал дори не правят опит да потърсят работници и служители на Острова, а директно търсят персонал в държавите от ЕС. Затова правителството смята да забрани тази практика и да изиска обявите за работа да се публикуват на английски език в страната.