"Газпром" ще инвестира още 459 млн. евро в "Южен поток"

Въпреки заявките си за отказ от "Южен поток", "Газпром" продължава да инвестира средства в проекта. Съветът на директорите на руския газов гиганте решил да бъде докапитализирана компанията-оператор "Южен поток" South Stream Transport B.V. на общата сума от 569,4 млн евро, гласи съобщение на компанията, цитирано от ТАСС и бТВ.

 

109,7 млн евро вече са внесени в последното тримесечие на 2014 г., а 459,7 млн евро ще бъдат внесени в първото тримесечие на 2015 година.

 

През декември миналата година "Газпром" подписа споразумения с Eni, Wintershall и EDF за придобиване на 50% от акциите на компанията South Stream Transport B.V. Така "Газпром" стана собственик на всички акции на компанията.

 

South Stream Transport B.V. е съвместна проектна компания за строителство на морския участък на газопровода "Южен поток", който трябва да мине по Черно море.

 

По-рано делът на "Газпром" в компанията бе 50%, на италианската компании Eni - 20%, френската енергийна компания EDF и германската компания Wintershall Holding GmbH - по 15% всяка.

 

Припомняме, на 1 декември 2014 г. руският президент Владимир Путин обяви отказа на страната си от проекта "Южен поток".

 

Москва работи по създаването на нов газопровод през Турция - "Турски поток".