Шефът на Бундесбанк предупреждава: Гърция е все по-близо до фалит...

Гърция рискува да изпадне в пълномащабен фалит, ако не изпълни своите задължения. За това предупреди президентът на Бундесбанк и виден представител на ЕЦБ, Йенс Вейдман в интервю за германския седмичник "Фокус", което ще бъде публикувано в събота, съобщава bnr.bg.

 

„Ако дадена държава, членка на Единния валутен съюз, реши да не изпълнява своите задължения и спре да плаща на притежателите на нейни облигации, тогава е неизбежно тя да изпадне в неконтролирана несъстоятелност", посочва Вейдман в интервюто си, цитирано от информационната агенция Market News Internationаl.

 

Въпреки че лицата на гръцките официални власти остават "доволно-щастливи", рискът от фалит на Гърция не може да се игнорира, твърди президентът на Бундесбанк.

 

„В същото време сякаш изглежда, че правителствата на другите държави остават с впечатлението, че все още може да бъде намерено решение. Но ние вече не разполагаме с много време. Моментът на истината наближава", предупреди Вейдман.

 

Той отхвърли идеята за осигуряване на страната с още една доза на свежи пари в брой. Аз съм против идеята за повишаване на спешните заеми, отсича пред немското издание "Фокус" видният представител на ЕЦБ.

 

„Гръцката лихвена дългова тежест по отношение на икономическия ръст на страната през текущата година е по-ниска, отколкото, да речем, в Италия, в Португалия или в Ирландия", отбеляза той.

 

Новото правителство на Атина пропиля много голяма част от доверието, посочи Вейдман, като добави, че някои от членовете на гръцкото правителство са изострили допълнително ситуацията, правейки противоречиви забележки в публичните си изяви.