Стив Ханке: Влизането в еврозоната би било катастрофа за България

Влизането в еврозоната би било катастрофа за България. Това заяви на пресконференция икономистът проф. Стив Ханке, известен като бащата на Валутния борд в България, предаде БГНЕС.

 

"От 1997 г. България беше част от зоната на използване на германската марка, но стана част от еврозоната неформално. Би било абсолютна глупост, ако се влезе в еврозоната без нужната дисциплина, защото ще се озовете в това състояние, в което днес е Гърция", каза проф. Ханке.

 

Той припомни, че министърът на финансите в първото правителство на Бойко Борисов Симеон Дянков заяви, че България се подготвя за влизане в еврозоната. "Това беше глупаво като заявление и политика. По-късно Дянков си промени мнението, когато се развихри кризата. Сега финансовият министър пак говори за влизането в еврозоната, а това сега би било катастрофа за България и лошо икономическо решение", категоричен бе експертът. Според него тези действия показва загърбване уроците на историята.

 

Европа ще е много по-добре без Гърция и еврозоната. Най-добре е Гърция да излезе от еврозоната, смята още Ханке.

 

Проф. Ханке започна с твърдението, че неговото мнение за Гърция е малко сложно, именно, защото човек трябва да разбира посоката, в която се развива гръцката икономика, а тя, отчете той върви надолу. "Ще бъде много по-зле отколкото се очакваше до скоро. 85 % от паричното предлагане в Гърция се дължи на дейността на търговските банки. 4-те големи търговски банки, които държат около 90 % от активите в банковия сектор на Гърция са практически в несъстоятелност и ще фалират, освен ако не бъдат спасени за 3-ти път", посочи Ханке. Според него именно така се получава свиване на паричното предлагане и ситуацията в Гърция ще става много по-лоша.

 

Ефектът за България от всичко това според експертът ще бъде смекчен и сведен до минимум. "С наличието на паричен съвет в България има силна дисциплина във финансовия сектор, с изключение на една изгнила ябълка - търговска банка. Финансовата система в България е много добра с ниски нива на задлъжнялост. Освен КТБ всичко друго е в прекрасно състояние", каза професорът и допълни, че за нас ще има ефект от кризата в Гърция, но той ще е лек. "Ситуацията в Гърция трябва да се оправи. Те са абсолютно недисциплинирани и не може да има се вярва", категоричен бе проф. Ханке.

 

Той отсече, че не мисли, че въобще България трябва да влиза в еврозоната. "Това си е бедствие, не следва да го правите официално. Няма причина да спирате използването на Валутния борд, вие неформално сте в еврозоната. Ако влезете се губи дисциплината на Валутния борд. Политиците, които говорят за влизане в еврозоната си губят времето, те просто искат да са членове на клуба", добави проф. Стив Ханке.

 

КТБ

 

Проф. Ханке повдигна и темата за КТБ. Според него, ако БНБ беше публикувала финансовите отчети на всяка банка ежемесечно нямаше да се стигне до проблема КТБ. "Щяха да се видят отчетите и тогава щеше да се види какво става. БНБ действа много бавно по отношение на това да си направи анализ и поука. БНБ и правителството имат тояжка на, която се подпират и искат сега да подпишат споразумение с ЕС и да вдигнат ръце, да не поемат отговорност", категоричен бе икономистът.

 

Той е убеден, че КТБ никога не е била банка, а измама. "Ако няма прозрачност това ще остане като мъгла в банковата система. Прозрачността е единственият начин, за да се разбере какво става в банките. Банковата система в България е мистерия. Не е правилно да се дават необезпечено кредити на свързани с банката лица", добави професорът.