Принц Едуард на среща в Президентството

„Военните конфликти в Европа през ХХ век доказаха, че мирът няма алтернатива. Помирението и толерантността са в основата на идеята за обединена Европа и този успешен пример трябва да бъде насърчен“- заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес Негово Кралско Височество принц Едуард, Херцог на Кент. Принц Едуард е на посещение в България по повод отбелязването на 100-годишнината от началото на Първата световна война. „От регион на конфликти Балканите днес са единни в желанието си да бъдат част от Европейския съюз и България ще продължи да подкрепя усилията на държавите от Западните Балкани в тази насока“, подчерта още президентът. В рамките на посещението си принц Едуард ще бъде домакин на прием за британска бизнес делегация и техните български партньори, на която ще бъдат обсъдени проекти от взаимен интерес. Обединеното кралство е четвъртият по големина инвеститор в България. През 2012 г. двустранният стокообмен надхвърля 760 млн. евро и според Плевнелиев високите технологии, строителството и аутсорсингът на бизнес услуги са сфери, в които има висок потенциал за нови британски инвестиции у нас.

 

По време на срещата президентът Плевнелиев поднови поканата си към Нейно Величество Кралица Елизабет II да посети България в удобно за нея време.

 

Церемония за отдаване на почит към загиналите в Първата световна война, която ще се проведе в Софийския централен гробищен парк е предвидена за 9-ти април.