Културна разходка из Мадрид

Кралският дворец на Мадрид (Palacio Real de Madrid), или известният още като дворец на Ориента (Palacio de Oriente), е официалната резиденция на краля на Испания в Мадрид и се използва за държавни церемонии. Разположен е в западната част на центъра на града. Площта на двореца е 135 000 кв.м., което го прави най – големия дворец в Европа. Огромният дворец е накичен с творбите на известни художници като Веласкес, Караваджо, Гоя и др. Там се помещават и няколко колекции с голяма историческа важност, като например кралския арсенал, а също и единствения завършен струнен квинтет Страдивариус, има още колекции от гоблени, порцелан, мебели и др.

 

 


2Площад Сибелес (Plaza de Cibeles) е неокласически комплекс от мраморни скулптури с фонтани, които са се превърнали в символ на Мадрид. Фонтанът на Сибелес е построен по време на управлението на Чарлз III по проект на Вентура Родригес в периода 1777 – 1782г. Той е направен за да възхвалява самата богиня на плодородието – Сибелес. Тя е застанала в колесница, дърпана от два лъва. Композицията на статуята е творение на Франсиско Гутиерес и Роберто Мишел. Зад него е дворецът Буенависта.

 

 

 

 


3Музеят Прадо (Museo del Prado) е изключителен музей и картинна галерия в столицата на Испания. Прадо е едно от най – посещаваните места в Мадрид и се счита за един от големите музеи за изкуство в света. Той е част от т.нар. „златен триъгълник на изкуството“, към който принадлежат музеите Рейна София и Тисен – Борнемиса. Музеят съдържа една от най – изтънчените колекции на европейско изкуство. Основан като музей за картини и скулптури, днес той притежава важни колекции с повече от 5000 картини, 2000 графики, 1000 монети и медали и над 2000 декоративни предмети и произведения на изкуството. Имената, чиито творби ще видите в Прадо са световно известни – Диего Велазкес, Франсиско Гоя, Ел Греко, Рубенс, Рафаело, Рембранд и много други.  


4Музеят Рейна София (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía) е името на националния музей на изкуството от XX век. Той е кръстен на кралица София от Испания. Рейна София е посветен основно на испанското изкуство. „Звездите“ на музея са двама от най – великите майстори на XX век – Пабло Пикасо и Салвадор Дали. Има също колекции на Хуан Грис, Жоан Миро, Хулио Гонзалес и др. Музеят притежава свободно достъпна библиотека със специализирана литература за изкуство. Сградата, в която се е помещавала Рейна София през XVIII век е била болница. След преустрояването й се превръща в музей.


5Паркът Буен Ретиро е най – големият в града. Намира в края на центъра на Мадрид. Той е изключителен, пълен с красиви скулптури и паметници. Ел Ретиро е една от основните забележителности в столицата на Испания. Разхождайки се из парка можете да видите кристалния замък, замъка на Веласкес или двореца Буен Ретиро. Интересна е розовата градина Росалида – там ще видите наистина много и различни розови храсти , измежду които се показва фонтана на падналия ангел. На алеята със статуите имате възможност да разгледате статуи на испански крале.

 

 


6Базиликата Св. Михаил (Basílica of San Miguel) е барокова римокатолическа църква в централната част на Мадрид. Базиликата се издига на място, където в миналото се е намирала енорийската църква Сантос Хусто и Пастор. В негова чест са направени фрески на купола и на фасадата на новата базилика. На фасадата на Св. Михайл също са изобразени чрез алегорични статуи милосърдието, вярата, надеждата и силата на духа.