Красотата на фонтаните по света

Лунна дъга, Сеул, Южна корея

 

Лунна дъга в столицата на Южна Корея е най-дългият фонтан в света. Той всъщност е прикрепен към най-големия мост в Сеул. В рамките на 1 минута фонтанът изпомпва 190 тона вода. За допълнителен ефект през нощта, водните струи се осветяват с LED осветление. Фонтанът обаче би струвал твърде много на Южна Корея, ако работи денонощно. Затова се пуска специално за туристи всеки уикенд от 17:00 часа и по 15 минути сутрин и вечер през седмицата. Важно: В периода октомври-март фонтанът не работи.

 

Кристалните светове на Сваровски, Инсбрук, Австрия

 

Фонтанът в комплекса "Кристалните светове на Сваровски" е комбинация между произведение на изкуството и реклама. Комплексът и фонтанът в него са построени по случай 100-тния юбилей на марката, близо до град Инсбрук, Австрия. Представлява глава, покрита с мъх и две огромни кристални очи.

 

Фонтан Мивка, о-в Менорка, Испания

 

На пръв поглед фонтанът Мивка виси във въздуха. Всъщност опората му е скрита там, където тече водата. Подобни фонтани са изградени и в Белгия и Испания.

 

Фонтан ди Треви, Рим, Италия

 

Няма как да говорим за фонтани и да не споменем Фонтан ди Треви в Рим. Това е един от най-популярните фонтани в света. Изобразява бог Нептун, а от двете му страни има две богини – символи на здравето и изобилието. От юли фонтанът е в период на 18-месечна реставрация, не от кого да е, а от великия Карл Лагерфелд и модна къща Fendi. Въпреки ремонта фонтанът е достъпен за туристи, но с определено работно време, в зависимост от месеца. Любопитно: Смята се, че който хвърли монета във фонтана, ще се върне в Рим.

 

Фонтанът на народната дружба, Москва, Русия

 

Фонтанът на народната дружба е построен през 1954г. В центъра на Москва. Състои се от 16 позлатени скулптури, които символизират 16-те съветски републики.

 

Фонтан Гигантската дива гъска, Сиан, Китай

 

Най-красивият и най-големият фонтан в Китай е Гигантската дива гъска и се намира в град Сиан. Простира се на 20 000 кв.м. и е комбинация между музика и светлини. Намира се пред емблематичната за Сиан Пагода, сграда на 1 000 години, построена в традиционен за Древен Китай стил.


Же д`О, Женева, Швейцария

 

Фонтанът Же д`О (в превод Воден лъч) изстрелва водата на височина от 140 м. Може да се види от почти всяка точка на Женева. Же д`О е един от най-големите фонтани в Европа. Заслужава си да се види както през деня, така и вечер, когато е осветен от цветни светлини.

 

Фонтан Беладжио, Лас Вегас, САЩ

 

Фонтаните Беладжио са създадени по поръчка на собственик на едноименен хотел в Лас Вегас. Само фонтанът Беладжио струва 40 млн. долара. Създаден е така, че музика и вода да излизат в синхрон в най-разнообразни комбинации. Всяко „представление“ на фонтаните заслужава да се види. Струите са с височина 124м. и излизат от над 2000 устройства.

 

Фонтан на богатството, Сингапур

 

Фонтанът на богатството в Сингапур е най-големият фонтан според Книгата на Гинес. Намира се в един от най-големите сингапурски молове. Както е особено актуално напоследък, и този фонтан се осветява вечер от специални светлини. А между 20:00 и 21:00 часа всяка вечер има специално шоу със звук и светлина.

 

Фонтан крал Фахд, Дубай, ОАЕ

 

Фонтанът Крал Фахд е известен още като Фонтан Джейда. Той е най-високият фонтан в света и може да се види от всяка точка на света. Тази популярна забележителност в Дубай се осветява от над 500 прожектора всяка вечер.

 

Водната Каскада в Плевен ,България

 

Нека не забравяме и прекрасната и умопомрачителна вечер Водна каскада в град Плевен, с цветните фонтани и водни огледала. Съчетанието на вода и светлина е уникално.Оттам може да се зърне и Параклисът- мавзолей „Св.Георги Победоносец“.