Островна Малта-малка, религиозна, но помпозна

Мегасветлини, затвори от средните векове и Пещерата на Калипсо придават на Малта истински митичен характер. Тесните, покрити със заоблени камъни улици на градовете й са осеяни с ренесансови катедрали и Барокови дворци, докато провинциалната й част е белязана с едни от най-старите, направени от човека сгради.


Малта е най-малката страна членка на ЕС. Тя се намира в Средиземно море и се състои от 3 обитаеми острова - Малта, Гозо и Комино.


Историята на Малта датира над 7 хилядолетия. Първите заселници според археолозите били пришълци от друг остров – Сицилия. Към 1200 г. пр. н. е. Малта е колонизирана от финикийците. Местните жители твърдят, че са наследили от тях езика си.


2Мълчаливи свидетели на хилядолетната история са 23-те мегаликическите храма. Обърнати са на юг и при слънцестоене светлината пада точно върху главния им олтар. Най-старият от тях се намира на остров Гозо.


Столицата на Малта – Ла Валета е търговски, административен и туристически център на страната. Нейната история е тясно свързана с рицарите от ордена на Свети Джон (така наречените Hospitallers ), който е основан в Йерусалим по времето на кръстоносните походи.


Непременно трябва да посетите археологическия музей, катедралата “Свети Йоан”,където може да се види шедьовъра на Караваджо “Обезглавяването на Свети Йоан”, дворецът на Малтийския орден. Интересно преживяване е ритуалното гърменето на топове всеки ден по обяд. Не пропускайте и музеите, които са като паметник на многобройните проведени битки през годините на територията на страната.


3В близост до Ла Валета се намира и кварталът Слиема, където са разположени едни от най-красивите туристически хотели в Малта. Тук са и „шопинг центровете” на известни и местни марки. Важно е да се отбележи, че за разлика от храната в Малта, която гони европейски цени, цените на повечето от известните световни марки са доста под европейските.


Малта може спокойно да се обиколи за три дни. Нейната стара столица е Мдина или “Градът на тишината”, защото движението на автомобили тук е забранено. Гордостта на града е Катедралата, както и крепостния насип, който разкрива прекрасна гледка на острова. Може да се разходите из ботаническите градини и селището на занаятите. Всички заведения и магазини са издържани в старинен стил в столицата. Населението е изключително религиозно и на всяка улица има голяма църква или катедрала. По същата причина повечето от сувенирите са на религиозна основа. В Малта се изповядва католицизъм.


4Има ферибот на всеки 40 мин от Малта до остров Гозо, който е спокоен, селскостопански район. Той е беден на сгради и обекти, но има страхотна запазена природа, както и заведения в местен, автентичен вид.


Атракция на острова са ежегодните фестове, които събират гражданите на празненства и ритуали. На Гозо най-забележителни са църквите – храмове Джгантийя, Лазурният прозорец и Синята пещера. В тях няма служители, а хората сами се грижат за поддръжката им и реликвите.


При престоя си в Малта е важно да знаете: такситата са много скъпи, заради малките разстояния (по-добре наемете кола); втори официален език е английският; движението е английски тип (обратно на нашето); возенето с корабче или яхта е сред най-заслужаващите си емоции в страната.

 

5 6 7