Мистичнотстта на Дяволското гърло

Пещерата, в чийто води каквото и да хвърлиш изчезва безследно се намира в Западните Родопи и е една от най-мистичните и страховити пещери в България. Все още непроучена "Дяволското гърло" не случайно носи това име. Легендите разказват, че именно през нея Орфей слязъл в подземното царство на Хадес, за да спаси от света на мъртвите любимата му Евридика.


И до днес още не е ясно какво се крие в подводния масив на "Гърлото на дявола" и къде изчезват предметите преминавайки през реката.


Една от най-интересните и все още непроучени пещери в България носи името "Дяволското гърло" и то неслучайно. Страховитото "гърло" се намира в Западните Родопи и макар да е една от малкото в България без интересни образувания, пещерата привлича ежегодно хиляди туристи със своята мистичност и подземния си воден свят.


2Не е ясно къде изчезват предметите преминавайки през реката. Тук обаче легендите и изследванията са единодушни: каквото влезе във водите на Дяволското гърло, не излиза от изхода на пещерата.


Според легендата, именно през Дяволското гърло се спуснал Орфей в подземното царство на Хадес, за да го помоли да върне към живота загиналата след ухапване от змия негова любима Евридика. След като видял колко страда Орфей за любимата си, Хадес обещал да я върне към живота.


Единственото условие било да не се обръща назад преминавайки през тунелите, докато не излязат на повърхността. Съмнението обаче го погубило - митичният певец се обърнал, за да провери дали любимата му Евредика го следва и загинал.

3 4