Парк Ашикага - небесен виолетов дъжд

Веднага след приключването на празниците посветени на черешовия цвят в Япония се провежда красив цветен празник наречен „Fuji Matsuri“, или в превод „Фестивал на глицинията“. Красивото растение оформя приказни тунели в няколко цветни паркове в страната. Насладата да се разхождаш под дъжда от свличащите се цветове на глицинията не може да се опише с думи. Трябва лично да се насладиш на удоволствието. Обикновено тези цветни тунели цъфтят от средата на април до средата на май в Япония. Страната на изгряващото слънце се гордее с цяла поредица от фестивали посветени на глицинията.


1

 

 

Тунели изградени от тези храсти има в храма „Kameido Tenjin“ в парка „Wake Wisteria“, в град Окаяма в парка „Wake-cho“ в парка „Ashikaga Flower“ можете да видите интересни комбинации с цветове събрани в три масивни решетки които се простират на площ от 3280 квадратни фута. В парк Ашикага има и една много интересна конструкция, оформена като 80-метров тунел, по който се преливат като дъга изумително красиви и нежни багри: бели, розови, лилави…

 


2По принцип има няколко сорта от това растение, но специално в тези паркове насажденията са от вида „Wisteria floribunda“, които растат с мощни стъбла по посока на часовниковата стрелка. Могат да се издигнат на цели 20 метра над земята и да се разстелят на 10 метра в страни. Вистериите са атрактивни увивни дървовидни лиани с широко приложение в ландшафтния дизайн. Издържливи, жизнени и дълголетни, те могат да се катерят на високо по стени, огради или оформящи рамки и опори. Високо са ценени заради красивите си висящи на гроздове цветове – бели, розови, лилави, сини или виолетови.


В Япония сортовете глициния цъфтят в следния ред: "Usubeni fuji" (светло розов), "Murasaki fuji" (лилав), "Naga fuji" (дълго цъфтящ сорт), "Yae kokuryu" (с двоен цвят тип “Черен дракон“), и "Shiro fuji" (бял).

3 4 5