Фиордите на Норвегия – след ледената епоха

Магични пейзажи, неподправена природна красота, недокоснати райски кътчета, визуално вълшебство- все описания на пътешествията из норвежките фиорди. И напълно заслужено.Ще бъде жалко за всеки пътешественик и природолюбител, ако поне веднъж живота си не се докосне до тяхната магия, запазила кристална им чистота и форма от дните на сътворението им през последната ледена епоха. Норвежките фиорди са дом не само на най-големите коралови рифове и обетована земя на рибния свят, а и истински вход към една природната нирвана.

 

1.Согнефиорд
Магнетичният Согнефиорд е перлата в короната на норвежките фиорди с неповторимата гледка, която създават стремително извисяващите се в небесата 1000-метрови скали. Той е най-големият в Норвегия и вторият по големина в света. Дълъг е 205 км. широк- 4, 5 км. и с дълбочина от 1, 308 м. под морското равнище.

 

2.Хардангерфиорд

Известен с великолепните си маршрути за преходи и красивия си растителен свят, Хардангерфиорд е вторият по големина фьорд в Норвегия и третият в света - дълъг е 179 км. Започва от град Берген и едно от любимите места на чуждестранните туристи, тъй като е лесно достъпен. Очарованието му се крие в красивите панорами, магнетичните залези и романтичните малки градчета и селца, които изпъстрят с живот бреговете му.

 

3.Лисефиорд

40 -километровият Лисефиорд не звучи величествено като габарити, но незабравимите пейзажи, очарованието на неопитомената дива природа и неподправения приключенски дух, който излъчва, заслужено му отреждат място сред най-популярните фиорди в света. Основната атракция на фиорда е Preikestolen-Скалният амвон, който се издига на внушителните 604 метра над Лисефиорд. Гледката от върха на скалата е уникална, а преживяването няма как да не изправи косата ви. Изгледът, който се открива от планината Kjeragbolten е не по-малко впечатляващ.

 

4.Гейрангерфиорд
Този 15-километров фиорд се намира в Североизточна Норвегия и е дом на“ Брачното було“ и „Седемте сестри“ - двата известни водопада. В допълнение към вълнуващия круиз по фиорда, другите възможни занимания и за приятно прекарване на времето са риболовът, рафтингът, плаването с кану, конната езда и карането на ски през лятото.

 

5.Нерьойфиорд
Разположен в сърцето на Западна Норвегия, Нерьойфиорд е част от списъка със световното богатство на ЮНЕСКО заради несравнимата си природна красота, богатството от величествени гледки и звуци. 17-километровият, извисяващ се на височина от 1 700 м. фиорд, заобиколен от внушителни планински склонове, е любимо място на мнозина за пикник както и за каяк.

 

6.Трондхеймсфиорд
Известен с това, че през цялата година водите му не замръзват, Трондхеймсфиорд е удивителна морска екосистема с поне 90 вида риби. Много от разклоненията му са недостъпни и за да се стигне до тях е нужна значителна доза ентусиазъм. Факт, който подсилва неустоимото му очарование.

 

7.Нордфиорд
Известният с глетчера Briksdalsbreen, Нордфиорд предлага на туристите най-доброто от историческите и географски богатства на норвежките фиорди. Разположен между красивия Герангерфиорд и величествения Согнефиорд, това 110- километрово природно чудо предлага необятно пътешествение по заледената си снага до морето. Освен рафтинга, каранаето на кану, ски през лятото, туристите могат да се отправят на пътешествие до известния манастир Selje.

 

8.Фриерфиорден
"Фриер" буквално означва красив и точно това е Фриерфиоден -далеч от грандоманията на големите фиорди, шумотевицата на разрастващите търговски центрове, той радва с очарованието и уюта на малките градчета. Красиви залези, приятни разходки с ферибот до Grenland Bridge и, разбира се, северното сияние, колкото повече се приближавате към Северния полюс.

 

9.Ослофиорд
Известен не само с красотата си, а и с това, че успява да спаси норвежците от германската инвазия през 1940. И макар да не истински фиорд в географския смисъл на това понятие,Ослофиорд определено не е за изпускане.

 

10.Хьорундфиорд
Истинско природно чудо, глътка чист кислород за сетивата и приключение в света на неизследваните територии на планетата. Наричат го най-влажният фиорд заради огромното количество валежи, които падат, a стръмните, сгушени в планинска прегръдка, скали завършват с гъсти гори.