Величието на Лалибела и загадъчните църкви

Според популярната легенда през 12 век етиопският крал Лалибела в състояние на наркотичен транс от отровата, с която се опитали да го убият, получил видение, че трябва да издигне втори Йерусалим в столицата Роха. Резултат бил комплекс от 11 уникални, изваяни в скалите църкви, някои от които напълно самостоятелни. Реката, която минавала през града, била наречена Йордан, а градът бил преименуван на името на цар Лалибела, най-великият крал от династията на Загуе. В превод името му означавало "И пчелите признават неговото величие". Майка му го нарекла така, защото когато се раждал около него се роели пчели -недвусмислен знак за великото му бъдеще. Местността бързо се превърнала във важно място за поклонение и днес продължава да предизвика интереса на огромен брой чуждестранни туристи. Град Лалибела наследила като център на християнството през второто хилядолетие град Аксум, който западнал след 7 век, когато започнала инвазията на исляма.


Историята:

 

Lalibela-(2)Църквите били издялани в скали на планините Ласта в етиопския регион Амхара. Някои от тях са издълбани вътре в самия скален масив, докато другите, които са известни като "монолитните църкви" са напълно отделени от планинските склонове. Няколко от тях са обградени от канавки и са свързани посредством подземни пасажи.Според някои от най-новите археологически разкрития съществуват постройки, които са били построени най-вероятно преди управлението на крал Лалибела. Разкопките и направените изследвания показват, че най-вероятно периодът, в който са били построени тези църкви е от 600 до 800 г. и са били предназначени да служат като защитени структури и укрепени жилищни сгради. Други пък от църквите са построени след смъртта на крал Лалибела. Известните скални църкви са обособени в три групи, като северните и южните са разделени от малкия поток, който бива наречен Йордан. След като човек си купи билет за вход и го покаже, скоро започва да се спуска към един магичен подземен свят, който няма никаква връзка с нашето съвремие. Слизайки надолу, вие се връщате векове назад във времето. От църквите се носи хорово пеене и няма начин да не изпаднете в състояние на искрено богопочитание пред това което крал Лалибела и неговите помощници (ангели най-вероятно) скулптори и каменоделци са сътворили от каменното тяло на планината, вдъхвайки му част от духа си, така както сам Бог някога създал човека. 

 

Аксум и Йерусалим:

 

Lalibela-(5)Много от църквите в Лалибела повтарят детайли от сградите в Аксум като форма на почит към някогашното величие на града. Самостоятелната църква, известна като Бет Медхане Алем (Храм на Христос Спасителя) се смята, че е копие на катедрала, която някога е съществувала в Аксум. Дългата 30 метра църква е най- голямата от църквите на Лалибела и има внушителна външна колонада. Местността силно наподобява на Йерусалим или на Свещената земя и прилича на Голгота в Божи Гроб.


На няколко минути от Бет Медхане се намира Бет Мириам - църквата на Дева Мария, която е разположена в просторен двор. Тя е най-почитаната църква не само от духовниците в Лалибела, но и от поклонниците, които се събират по време на празнични дни. Според една от легендите, която се разказва, това била и любимата църква на самия крал Лалибела. Точно срещу входа на западната стена църквата все още се пази кутия на кралската фамилия на Лалибела. 

 

Откъм северната стена на двора на Бет Мириам се намира църквата Бет Мескел. Това е широка галерия с редица от четири стълба, които разделят пространството на два нефа, оградени от аркади. В нишата между две от арките има барелеф на кръст под стилизрана форма на лист.


Църквата св. Георги:


Lalibela-(4)Една от най-почитаните църкви е църквата, посветена на св. Георги, който е покровител на Етиопия. Бет Георгис най-вероятно е построена през 13 век. Леко отдалечена от останалите църкви, тя е издигната в дълбок ров, чието дъно по форма наподобява кръст. Наличието на фалшиви прозорци отново напомня за цървките в Аксум. Вътре също така има стеноспис със св. Георги, който убива змея, както и барелефи с кръстове и светци. Църквите в Лалибела и сега продължават да функционират и да събират множество поклонници и туристи, което до известна степен поставя въпроса за опазването на това огромно културно-историческо богатство.

Lalibela-(1) Lalibela-(6)
Lalibela-(7) Lalibela-(3)