Розовите пясъци на Харбър Айланд

Харбър Айлънд е с най-красивите плажове на Бахамските острови. Той е известен с дългата си около 5 километра плажна ивица, която е осеяна с розов пясък. Топлите кристални води на океана осигуряват условия за безопасно плуване, риболов и разходки с лодки, а отдалечените рифове са идеално място за гмуркане.


В Харбър Айлънд се намират най-хубавите ресторанти на Бахамите, които предлагат разнообразия от специалитети, невероятна атмосфера и панорамна романтична гледка към острова и тропическите околности.


Harbour Island Bahamas 05Харбър Айлънд предлага разнообразие от възможности за настаняване, които варират от прекрасни курорти и хотели до очарователни вили, хижи и къщи. Някои от тях са разположени директно на плажа и разкриват спиращи дъха гледки към океана, а други – около град Дънмор – във вътрешността на острова, където можете да намерите спокойствие и тишина.


Харбър Айлънд, наричан от местните жители ''Брилянтът'', е с дължина приблизително около 5 километра и ширина около 2 километра. Харбър Айлънд се намира в близост до столицата на Бахамите – Насау и е вторият по големина град след нея. Населението му наброява между 1500 и 2000 жители. Островът граничи с Маями (320 километра), Несау ( 96 километра) и Елютера ( 3 километра).


Град Дънмор е главният и единствен град в Харбър Айлънд, както и едно от най-древните селища в Бахамите. Кръстен е на името на лорд Дънмор, който е бил губернатор в периода 1786-1797 година. Китното градче е известно със своята архитектура, която е в стил ''ню ингланд'', както и с производството и рафиниране на захар и с корабостроене. Една от многото исторически характеристики на острова са '' Hill Steps'' – които са изсечени върху камъни от местните жители. Друга забележителност в района – това е пещерата с изглед към залива, наречена ''Titus Hole'', която е помещавала в миналото затвор.


Harbour Island Bahamas 03Харбър Айлънд е сред популярните дестинации в Бахамите. Известен е с бледорозовия цвят на своите плажове и е смятан за един от най-добрите плажове на Бахамите. Съставът на пясъка включва парченца корали, счупени черупки, дребни скални отломки и калциев карбонат, чийто произход е от малки морски безгръбначни. Розовият цвят се получава поради наличието на микроскопични черупчести животни, известни като Фораминифери. Тези организми имат яркорозови или червени черупки, покрити с дупки, през които излизат окончания, наречении псевдоподи, посредством които те се прикрепят към повърхността. Фораминиферите живеят върху долната страна на рифове, на морското дъно, под скали и в пещери. Те се изхвърлят на брега от морските вълни и са сред най-често срещаните едноклетъчни организми в океана, които имат важно значение за околната среда.


Можете да изпитате силни емоции, посещавайки едно от най-добрите места за гмуркане в света, известно като "Current Cut Dive". Това е място на бърз водовъртеж между скалните стени, разположени около остров Елютера.

Harbour Island Bahamas1 Harbour Island Bahamas6 Harbour Island Bahamas 02