Повече време за собствен уют

Хората изразходват много време и енергия в мислене как да предпазят телата си, старания да изглеждат и да се чувстват добре. Но когато стане въпрос за съзнанието, полагаме най-малко внимание и средства. Според будистите животът ни е нашето съзнание. Будистката философия разработва цяла наука за овладяване на съзнанието и постигане на покой и просветление.


Доброто контролиране на ума има решаващо значение за изграждането на успешен живот, който е под ваш контрол. Това са осем навици на ума, които всеки трябва да започне да практикува, ако иска да намали стреса:

 

1. Отделяйте време за собствения ви уют


Най-добрият начин за контролиране на съзнанието ви е чрез медитация. Умствените ползи за здравето благодарение на медитация са почти безкрайни: от възстановяването от вредни навици и пристрастявания до намаляване на депресията и повишаването на креативността.

 

2. Продължаване на удоволствието


Всеки човек има различни разбивания за щастие. В преследванията на собственото блаженство и радост може да пропуснем истински щастливите мигове.

Въпреки това скорошно проучване установи, че хората, които имат цел в живота, имат по-висока антивирусна експресия и това се дължи на хормоните на щастие. Следователно трябва имаме ясни цели за бъдещето си, но и да не се самовглъбяваме единствено в мисли за него. Изпитайте удоволствието от живота!

 

sobstven-uyt23. Четете


Четенето на книга може да намали нивата на стрес, да ви помогне да спите по-добре, да поддържа мозъка ви бистър и да предпази от развитие на Алцхаймер. Ученето и четенето от хартия са много по-благоприятни за мозъка и развитието му.

 

4. Не се натоварвайте с негативни емоции
Ако непрекъснато обръщате внимание на дребни детайли, които са извън вашия контрол и не можете да промените - това ще навреди на съзнанието ви. Подобни мисли и притеснения допринасят единствено за увеличаване на стреса и депресия.

 

5. Тренирайте паметта си


Благодарение на технологиите получаваме повече информация от всякога, но също така и лесно я забравяме. Скорошно проучване установи, че младите хора са станали по-разсеяни от възрастните, поради силното им осланяне на технологиите.

 

6. Изключете и релаксирайте


Постоянното отвличане на вниманието може да окаже влияние върху ума - твърде голямата зависимост от технологията е свързана с повишени нива на стрес и лошо качество на съня. В свободното си време изключете устройствата. Това може да ви направи по-целенасочени, по-малко стресирани и по-щастливи. Наслаждавайте се на малките моменти на радост в ежедневието си, независимо дали това е миризмата на прясно кафе, или усмивка от любим човек.