Грабна ли ви пролетната умора – прийомите срещу нежелания пролетен гост

Пролетната умора може и да не е болест, но при някои предизвиква по-силно неразположение и от настинка. Затова подлежи на лечение. Но не с химия, а предимно с прийоми на народната медицина. Макар и временни, симптомите на пролетна умора са сериозни и често водят до нетрудоспособност, напълняване, дори депресия. Затова не бива да се подценяват.

 

Неслучайно всички народни лечители предлагат рецепти за домашни лекарства срещу отпадналост, която мнозина усещат през първите топли месеци. Ванга например съветвала страдащите от умора да пият чай от синапено семе - 1 с.л. се вари 5-6 мин в 600 мл вода. Пие се 3 пъти на ден по 1 к.ч. преди ядене.

 

Вижте какви други домашни рецепти и методи могат да ви избавят от мрачните мисли и да ви заредят с тонус и настроение.

 

Сух четков масаж - препоръчва се от древната китайска медицина, от науката за здраве и дълголетие Аюрведа, от рейки специалисти, масажисти, дори физиотерапевти. Може да звучи и да изглежда като елементарна процедура, но изчеткването на цялото тяло сутрин силно повлиява цялостното състояние на организма. Отстраняват се мъртвите клетки от кожата, този вид масаж стимулира кръвообращението и лимфната система, тонизира мускулите и така лекува симптомите на пролетната умора. Не забравяйте и детоксикация на организма.

 

Отваряйте прозорците - недостигът на кислород провокира защитните реакции на организма. За да стигне малкото количество за по-дълго, мозъкът ни кара да заспим. За да не постигнете такъв ефект в офиса например, ставайте и отваряйте прозорците за по няколко минути на всеки 2-3 часа. Кислородът ще освежи и тонизира цялото ви тяло.

 

Чай и масло от розмарин за повече енергия - симптом на пролетната умора е и ниското кръвно, което води до липса на тонус и ни прави нетрудоспособни. За целта вместо кафе изпийте чаша чай от розмарин с мед - ободрява много по-добре от кофеина. В 500 мл вряща вода се слага чаена лъжичка розмарин и се вари десетина минути. Подправката съдържа висока концентрация на цинеол - оксид, който ускорява циркулацията на кръвта. Неслучайно специалисти препоръчват ароматерапията с масло от розмарин за лечение на хронична умора. Розмаринът е невероятен и за лечение на очите.

 

Спорт - избягвайте фактори и действия, които биха нарушили нощната почивка. А именно - да няма телевизор в стаята, да се ляга и става в приблизително един и същи час всеки ден и да се спортува, но само до 16,00 ч. Според Ева Цуенър, авторка на книгата “Как да увеличим енергията си в осем прости стъпки”, спортът рано сутрин подпомага сладкия сън вечер, но активното движение в късния следобед или вечерта го смущава. Към края на деня тялото не бива да се тонизира изкуствено, било то с фитнес или кофеин, за да не се разсъните, когато трябва да заспите. Разбира се,няма как да се спазва този час от всеки,но когато почувствате пролетната умора,може да избробвате тази препоръка.

 

По-малко бели храни, повече зелени напитки - яжте повече пълнозърнести храни, сладки картофи, кафяв ориз. И разбира се, протеини - риба, пиле, бобови култури, винаги в съчетание с пресни зеленчуци. Пийте поне по 6-7 чаени чаши вода или зелени напитки. А именно - зелен чай, който е мощен антиоксидант и съдържа естествен ободряващ кофеин, както и смутита от спанак, коприва, киселец. Добавете към менюто си и пчелен прашец за повдигане на имунната система. За подобряване на храносмилането добавете и сутришен чай от настърган пресен джинджифил.

 

Правете повече секс - също като кислорода действа и сексът. Особено сутрешният, казват специалисти. Той успешно може да замести фитнеса или сутрешната гимнастика. Но любовта дава не само физически тонус.

Сексът предизвиква отделяне на големи количества от хормона на щастието - ендорфин. Количества, достатъчни да направят целия ден усмихнат.