Трикове за ефективен джогинг

Бягай. Така изгаряш мазнини, отърсваш се от стреса, учиш се на издръжливост и се чувстваш супер добре!

 

Бягането е невероятен помощник в изгарянето на мазнините. Продължаваш да гориш мазнини часове, след като си спряла.

 

Най-добре да похапнеш, точно след като си бягала. Тялото ти ще използва въглехидратите като ориз или спагети, за да възстанови запасите на организма ти, но без да ги превърне в мазнини.

 

Когато изпиташ остра болка от претоварването, недей да спираш. Просто успокой дишането си и намали темпото.

 

Хапвай си бадеми. Богати са на витамин Е и помагат за намаляването на мускулните травми.

 

Пробвай с тренировка на интервали (кратки спринтове и почивки чрез ходене между тях). Тази техника изгаря с три и половина пъти повече калории от бягането с умерено темпо. След като загрееш направи поне 5 спринта от по 100 метра като всеки път изминаваш обратния път до старта с умерено темпо.

 

Бягай с вдигната брадичка и изправен гръб. Естественото ти придвижване по време на бягане има нужда тялото ти да бъде в почти вертикална позиция.

 

Поставяй си реалистични цели. Намери местенце в твоя район, където можеш да бягаш по-често (парк, градинка). Така можеш да тренираш, необременена от други фактори.

 

Записвай си. Мацките, които си записват колко са бягали след тренировка, се упражняват по-често от тези, които не проследяват тренировките си.

 

Опитай от всичко по малко. Тялото ти не може да привикне към определени упражнения. Затова за най-добри резултати, смеси всички дейности, които можеш.

 

Тревата е най-подходящата настилка, защото оказва много слабо влияние. Бетонът от друга страна е най-неподходящ за целта, защото твърдостта му лесно би могла да причини наранявания. Умереното бягане и тревата са най-добрият възможен начин да отслабнеш.

 

Укрепи ахилесовите си сухожилия с ритници. Докато бягаш бавно с гръб, приведен леко напред, ритай дупето си с пети.

 

Не прекалявай. Най-добрият вариант е да бягаш от три до четири пъти седмично. Ако прекаляваш, няма да си направиш добра услуга, защото рискуваш да се контузиш.

 

Утолявай жаждата на организма си. Пий вода или протеинова напитка по време на тренировка и след това.