Здравословното хранене

Здравословно хранене за заети хора

В последно време все повече и повече започваме да обръщаме внимание на здравословното хранене, а с настъпването на пролетта нашето желание да променим хранителните си навици се засилва. Когато графиците ни са заети и животът ни е забързан, не винаги е лесно да направим здравословното хранене наш приоритет. Въпреки това, когато телата ни са заредени с гориво от доброто хранене ще им бъде по-лесно да се справят със стреса и да имат енергия да са активни през целия ден. Ето защо сега ще ви представим някои стратегии и съвети за здравословно хранене по време на работния ден:

 

Закуската – най-важна сред хранениятаZdravoslovno hranene1

 

 - получавате необходимите хранителни вещества, необходими ви за деня
Закусвайте редовно всяка сутрин, в продължение на една седмица и ще видите, че това ще започне да ви хареса и постепенно ще привикнете към този режим за започване на деня. Ако не закусвате, вие може би не получавате достатъчно калций, желязо, тиамин (витамин В1) и фибри всеки ден. Добрият избор на закуска ще ви зареди с енергия и ще ви даде перфектния старт на деня!

 

 - вероятността да запазите теглото си или да постигнете здравословно такова се увеличава 3 пъти
Закуската е важна за поддържането на здравословно тегло. Ако пропуснете закуската, най-вероятно ще поискате да залъжете глада си с нещо сладко или с нещо като солети, снакс, чипс и пр. Хората, които пропускат сутрешното хранене изместват своя хранителен режим и по този начин последното им хранене е късно вечер, когато метаболизмът на телата се забавя. Това може да предизвика промяна в нагласата на тялото и то да започне да съхранява тези калории под формата на мазнини.

 

 - вашето сърце ще ви бъде благодарно
Според проучване в САЩ, хората, които редовно ядат закуска имат по-ниски нива на холестерола в кръвта, отколкото хората, които я пропускат. Вашето ниво на холестерол в кръвта зависи от много фактори, включително и от количеството мазнини и фибри в храната, която ядем. Храните с ниско съдържание на животински мазнини и високо съдържание на фибри могат да помогнат на нивото на холестерол в кръвта да достигне едно по-ниско и здравословно равнище

 

 - давате прекрасен пример на вашето семейство
Редовната закуска ще окаже влияние върху хранителните навици на децата ви, които ще ги съпътстват през целия им живот. Въвеждането на различни вкусни и здравослони храни за начало да деня им помага да развият здравословни навици.


РЕЦЕПТА:
2 ч.ч. обезмаслено мляко
1 ч.ч. пресни или замразени плодове
1 суп. лъжица мед
½ ч.ч. нискомаслено кисело мляко (по-малко от 2%)

 

Разбъркайте всичко в блендера и се насладете на вкусния енергиен шейк!

 

Zdravoslovno hranene2Полезен обяд на крак?
Може и да ви звучи странно, но добрата новина е, че наистина съществува полезен обяд на крак. Това разбира се означава, че преди всичко вие сте се погрижили за него, но от следващите няколко правила, ще видите колко лесно може да бъде всичко.

- Докато приготвяте вечерята на вашето семейство, отделете малко от храната в една кутия, като това всъщност ще е обядът ви за следващия ден. Няма нищо по-вкусно от един домашно приготвен обяд!

- Дръжте в колата си или на бюрото си преносми и здравословни продукти за хапване. По този начн няма да се изкушите да търсите автомат за храни или да спирате за „бърза закуска”. Ето и някои идеи:

- Изсушени плодове
- Сурови ядки
- Барове с ниско съдържание на мазнини (продават се във всеки голям супер маркет, фитнес или магазин за хранителни добавки)
- Консервирана риба (например риба тон)
- Консервирани зеленчуци (царевица, грах, моркови и пр.)
- Зърнени бисквити
- Нискомаслени млечни пудинги

- Заредете кухнята си с кутии за консервиране и пренасяне на харана, пластмасови чаши, чинии и прибори, бутилки за вода, сламки, както и найлонови торбички за зеленчуци. Не забравяйте и термос за вода, а по-запалените могат да си вземат малки ръчни охлаждащи чанти.

- Приготвяйте обяда си от вечрта на предишния ден. Така той хем ще е пресен, хем ще избегнете стреса и бързането при приготвянето му сутринта преди да излезнете за работа.

- Използвайте уикенда, за да нарежете и пакетирате в отделни торбички пресните зеленчуци, като това ще ви улесни много: само отваряте хладилника, грабвате една торбичка и тръгвате за работа. Освен това почивние дни са идеални, за да направите домашни кексчета с фибри и с нискосъдържание на мазнини, които ще ви служат за хляб през цялата седмица. По този начин можете да запалите и децата и съпруга ви да се хранят здравословно. Кой би отказал домашно кексче, току-що излязло от фурната?

 

Да вечеряме заедно
Преди всичко и ние ще ви припомним добрият стар съвет за ранната вечеря. Един от най-добрите сценарии за завършване на натоварения работен ден е да се съберете цялото семейство около масата за вечеря. В разговори за това как е минал денят на всички, несъзнателно ще изядете по-малко количество храна преди да се заситите от колкото, ако седнете сама пред телевизора. Това е така, защото стомахът ни се засища малко по-рано, преди да даде сигнал към мозъка. Ако се храним бързо, обикновено разбираме, че сме заситени, едва когато преядем. Ако разговаряме обаче и се разсейваме докато сме на масата, тялото ни само ще ни даде знак кога да спрем и при всички случаи ще сме изяли доста по-малко храна от обикновено.

Желая ви приятен апетит!

 

Ева Кикерезова