Плодове и зеленчуци – добра храна, но пълна с химикали

Третирането на плодовете и зеленчуците с различни препарати е практика е доста време насам. Пластмасвият им вид и вкус не са тайна и не са от скоро. Безспорно е, че плодовете и зеленчуците са най-полезната храна, която можем да консумираме. Лошото е, че вече не е толкова пълноценна и полезна, колко е била преди. По-долу ще намерите няколко съвета, с които да неутрализирате част от пестицидите, нитратите и другите вредни вещества от салатите и плодовете си.

 

Листните зелени зеленчуци трябва да изглеждат не само свежи, но и по-дребни. Нитратите в тях са нещо като хранително натрупване, което води до по-бързо увяхване и поява на жълти петна. Преди консумация е добре не просто да бъдат щателно измити, а и накиснати във вода. Нитратите са разтворими и така ще премахнете част от тях. Кочаните, корените и външните листа се отстраняват, тъй като са наситени с нитрати. Добавянето на витамин C в салатата е начин, по който да ограничите вредното въздействие на нитратите върху организма Ви. Тъй като има инхибиращо действие (потиска или спира различни процеси в организма). Освен лимоните и портокалите, добър източник са доматите, кивито и чушките. Напоследък често се правят салати от плодове и зеленчуци. Холандците, например предпочитат кивито като добавка към зелените салати.

 

VeggiesВаренето също върши добра работа, но е добра идея да изхвърлите първата вода. Освен значителна част от сока на зеленчука, тя съдържа и доста вредни съставки.

 

Белете всички плодове и зеленчуци – в кората се събират най-много нитрати. Тук включваме не само подразбиращо белещите се като банани, портокали, картофи, а и тези които често пропускаме – краставици, ябълки, моркови, тиквички, репички. Отстранявайте и дръжките им.

 

Еколозите пък предлагат списък с храните, които поемат по-малко химикали от почвата: лук, аспержи, патладжан, авокадо и ананас.

 

Тези съображения важат единствено за храната, в чийто произход и качества се съмнявате. Ако имате собствена градина, то недейте да правите нищо от изброеното, тъй като наред с вредните съставки ще отстраните и съществена част от най-полезните, концентрирани в кората например.