Как да избираме очилата

Наближава лятото, когато един от най-важните аксесоари са слънчевите очила. Ето няколко съвета как да намерите най-подходящите:

 

Не пренебрегвайте UV защитата

 

Слънчевите очила са били измислени, за да защитават очите от вредните UV лъчи. Радиацията може да причини много проблеми, включително и рак. Затова изберете чифт, който има най-малко 95% защита срещу ултравиолатовите А и В лъчи. И в никакъв случай не си купувайте „козметичен“ или „декоративен“ модел. Те не предпазват!

 

Определете стила си

 

Моделите, формите и размерите на очилата са неизброими. Ако някои Ви харесват, то непременно ги пробвайте. Но премислете преди да ги купите – стоят ли Ви добре, ще подхождат ли на повечето Ви дрехи, издръжливи ли са? Който и модел да изберете, едно е важно - те да Ви стават, както и тежестта на рамката да е еднакво разпределена.
Ето няколко основни класически модела, които са най-разпространени:

 

• Огледалните стъкла – те се използват от полицаите в САЩ и най-често са в т.нар. авиаторска форма или пък обгръщат цялата зона около очите.

• Авиаторски очила – това са тези очила с капковидна форма на стъклата и тънките метални рамки.
• Големи рамки – по-известни като очила от 50-те и 60-те години на миналия век, набрали огромна популярност, когато Одри Хепбърн се появила с тях във филма „Закуска в Тифани“. С времето тези очила претърпяват множество модификации и днес са тотален хит за моделите и знаменитостите.
• Кръгли очила – популяризирани от Джон Ленан и Ози Озбърн.
• Спортните – с продълговатата форма, които са удобни за всякакви дейности.

 

prada-sunglasses-blogЦветът на стъклата е изключително важен

 

Цветът на стъклата не се отразява само на стила Ви, затова го изберете внимателно. Той рефлектира върху цветочувствителността на очите Ви.
Ето какво се изтъква като характерно за различните стъкла:

 

• Сивите – намаляват интензитета на светлината, който влияе на контраста.
• Кафявите – частично увеличават контраста и блокират някои от ултравиолетовите лъчи. Те са подходящи и за ски, и за лов, както и за ежедневието.
• Жълтеникавите – подчертават контраста, понеже блокират почти цялата светлина от синия спектър. Ловците на птици и спортистите, които стрелят по мишени в небето ги използват много. Подходящи са и за зимни спортове. Но обърнете внимание, че те са неподходящи за всеки вид дейност, който изисква разпознаване на цветовете – например шофирането.
• Червеникавите/оранжевите – Това са идеалните стъкла за всички зимни спортове. Но се използват само през деня.
• Виолетовите – неутрализират зеления цвят. Ако отивате сред природата, по-добре ги оставете у дома.

 

glassОбърнете внимание на материала, от който са изработени стъклата

 

Никой не иска очилата му да бъдат издраскани, нали? Пък и стъклата, през които не може да се вижда добре са абсолютно безполезни. Най-добри са стъклата от полиуретан. Той е гъвкав, лек, устойчив на удар и има много добра оптична способност. Обаче е скъп материал. Другите, сред които може да избирате са:

 

• Стъкло – то, обаче е много тежко и лесно се чупи.
• Поликарбон – той не е чак толкова устойчив на удар като полиуретана, но е с много по-достъпна цена.
• Акрилът също е подходящ и сравнително евтин, но има много по-малка устойчивост и оптична яснота.